Biała kiełbasa w różnych odsłonach

Biała kiełbasa to jeden z produktów, które zgodnie z tradycją muszą znaleźć się w wielkanocnym menu. Najczęściej jadamy ją z wody, smażoną, z chrzanem lub w żurku. W sklepach możemy kupić ją w formie surowej lub parzonej, ale zawsze ważny jest jej kolor i skład. Istotna jest też forma podania - nieprawidłowe techniki gotowania mogą popsuć ten świąteczny przysmak. Oto kilka praktycznych wskazówek.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Kiełbaska na Wielkanoc

Obraz
© 123RF.COM

Biała kiełbasa to jeden z produktów, które zgodnie z tradycją muszą znaleźć się w wielkanocnym menu. Najczęściej jadamy ją z wody, smażoną, z chrzanem lub w żurku. W sklepach dostępna jest w formie surowej lub parzonej, ale zawsze ważny jest jej kolor i skład. Istotna jest też forma podania - nieprawidłowe techniki gotowania mogą popsuć ten świąteczny przysmak. Oto kilka praktycznych wskazówek.

/ 8Biała kiełbasa - czym kierować się przy zakupie?

Obraz

Dobrej jakości biała kiełbasa robiona jest z mięsa wieprzowego, czasami z dodatkiem wołowego, zawsze w cienkim wieprzowym jelicie naturalnym. Do mięsa dodaje się przyprawy: czosnek, majeranek, czarny i biały pieprz oraz sól. W stanie surowym kiełbasa powinna być luźna. Po obróbce (sparzeniu, pieczeniu) staje się zwarta, lekko krucha i soczysta. Mięso, które w formie surowej jest lekko różowe, po sparzeniu powinno stać się szare. Niedopuszczalna jest barwa różowa. Po wbiciu widelca, nie powinna tryskać z niego fontanna wody i tłuszczu, choć może wypuszczać trochę wody. Ważny jest też zapach. Po sparzeniu powinien być wyczuwalny czosnek, majeranek, pieprz. Niestety, producenci coraz częściej zaburzają proporcje mięsa, napełniając kiełbasę niepotrzebną wodą, dlatego warto zacząć dokładnie czytać etykiety i analizować skład ulubionej kiełbasy.

/ 8Nie gotuj jej w żurku!

Obraz
© 123RF.COM

Ze względu na delikatną strukturę, błędem jest gotowanie kiełbasy w wodzie powyżej 90 stopni C. Gotując ten produkt we wrzątku i zostawiają długo w wysokiej temperaturze, białko się zetnie, a smak wygotuje. Z tego powodu też nie należy podgrzewać żurku z kiełbasą wewnątrz, a dodać ją dosłownie kilka minut przed zdjęciem z gazu, a najlepiej razem z jajkiem włożyć bezpośrednio do talerza. Smażąc lub grillując białą kiełbasę również należy uważać na skórkę. Naturalne jelito łatwo bowiem przypalić.

/ 8Biała kiełbasa w cebulce i winie

Obraz
© WP.PL

*Składniki: *4 pęta białej kiełbasy, 2 duże cebule, 3 łyżki oleju + 1 łyżka oleju, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, pieprz do smaku.

Przygotowanie: cebule obrać i pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Zeszkloną przełożyć na talerz. Na tej samej patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju podsmażyć kiełbasę, podać ją winem i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut. Dodać cebulkę, zredukować wino. Kiełbasa powinna się lekko zarumienić. Przed podaniem doprawić pieprzem.

/ 8Kotlety z białej kiełbasy

Obraz
© WP.PL

*Składniki: *1 kg surowej białej kiełbasy, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, majeranek, pieprz, sól, olej. Sos chrzanowy: 200 ml bulionu warzywnego, 150 ml mleka, 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki, pieprz biały. Do podania kuskus przygotowany na bulionie i pietruszka.

*Przygotowanie: *farsz z kiełbasy połączyć z jajkiem, rozgniecionym czosnkiem i przyprawić do smaku. Uformować kotlety i usmażyć z obu stron na złoty kolor. W rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać bulion, dodać chrzan, a na końcu mleko i dokładnie wymieszać składniki. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Wyłożyć na talerze razem z kaszą kuskus.

/ 8Tarta wielkanocna z białą kiełbasą i mozzarellą

/ 8Białka kiełbasa na ostro

Obraz
© WP.PL

*Składniki: *4 pęta białej kiełbasy, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 1/3 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżki oleju, 1 łyżka masła, 1 dymka, posiekana, 1 mała papryczka chilli, kilka listków pietruszki do posypania.

*Przygotowanie: *na patelni rozgrzać tłuszcze i podsmażyć dymkę przez minutę. Dodać cebulę, wędzoną paprykę i pieprz kajeński, pomieszać. Nałożyć kiełbasę, przykryć i dusić na wolnym ogniu (przynajmniej raz obracając). W tym czasie posiekać papryczkę chilli i pietruszkę. Podawać na gorąco z dodatkami.

/ 8Ślimak z białej kiełbasy

Obraz
© WP.PL

Na koniec przepis jednej z użytkowniczek WP Kuchnia.
*Składniki: *ok. 1 kg białej kiełbasy w niedużych kawałkach (ważne żeby były w jednym flaku, nie rozcięte), 0,5 kg białej kapusty surowej, 1 nieduże jabłko, 0,5 kg kapusty kiszonej, sałatkowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 proc., 2 duże cebule, 4 suszone prawdziwki, 120 g chudego boczku wędzonego, 3 łyżki oleju, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 2 smukłe marchewki, kilka gałązek natki pietruszki, do smaku: sól, pieprz mielony, lubczyk suszony, kminek, liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotowanie: kiełbasę układamy na dnie szerokiego garnka zwijając ją w ślimaka - nie rozcinamy poszczególnych pętek. Zalewamy ją zimną wodą, tyle żeby tylko przykryła kiełbasę, dokładamy 2 liście laurowe i 4-5 kuleczek ziela angielskiego, zagotowujemy, szumujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Zostawiamy w wywarze do ostudzenia. Grzyby zalewamy 1 szkl. gorącej wody, zostawiamy na min. 30 min. Kiedy lekko zmiękną wyjmujemy i kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę obieramy, gotujemy w małej ilości wody i kroimy w krążki albo kwiatki - wywar możemy dodać do kapusty słodkiej. Białą, słodką kapustę kroimy w cienkie paseczki, przekładamy do garnka. Dodajemy obrane i posiekane jabłko. Oprószamy 1 łyżeczką cukru i 0,5 łyżeczki soli, wlewamy połowę wywaru z kiełbasy i dusimy ok. 15 min. Następnie dokładamy koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę lubczyku i dusimy jeszcze ok. 10 min. Doprawiamy pieprzem. Kapustę kiszoną siekamy, ale niezbyt drobno, przekładamy do drugiego garnka, dodajemy 1 łyżeczkę ziaren kminku,
namoczone grzyby i wodę z ich moczenia, 1 liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego - dusimy 20 min. Przyprawiamy pieprzem, raczej już nie solimy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać i odcisnąć, ale ja tego nie robię bo używam sałatkowej. Cebule obieramy, jedną kroimy w cienkie piórka, drugą w drobną kostkę. Boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy boczek i zesmażamy go na skwarki, zdejmujemy na talerzyk. Na pozostały na patelni tłuszcz wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, gdy się zrumieni wsypujemy mąkę, robimy zasmażkę wlewając resztę wywaru z kiełbasy - sprawiedliwie obdzielamy zawiesiną obie kapusty i zagotowujemy je ponownie. Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i kładziemy ślimaka kiełbasianego. Dodajemy piórka cebuli, smażymy 10-15 min. aż wszystko się zrumieni. Na dużym półmisku układamy obok siebie na przemian obie kapusty, na "posłanku" kładziemy ślimaka kiełbasianego z cebulką, dookoła posypujemy skwarkami z
boczku, dekorujemy krążkami marchewki i listkami natki pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności