Kotlety z białej kiełbasy
*Składniki: *1 kg surowej białej kiełbasy, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, majeranek, pieprz, sól, olej. Sos chrzanowy: 200 ml bulionu warzywnego, 150 ml mleka, 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki, pieprz biały. Do podania kuskus przygotowany na bulionie i pietruszka.
*Przygotowanie: *farsz z kiełbasy połączyć z jajkiem, rozgniecionym czosnkiem i przyprawić do smaku. Uformować kotlety i usmażyć z obu stron na złoty kolor. W rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać bulion, dodać chrzan, a na końcu mleko i dokładnie wymieszać składniki. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Wyłożyć na talerze razem z kaszą kuskus.