Sposób na białą kaszę gryczaną
Biała kasza gryczana syci, rozgrzewa i zapewnia energię na cały dzień. Jest także bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy zagotować wodę (dwie szklanki na szklankę kaszy) z liściem laurowym, ewentualnie odrobiną majeranku, a następnie dodać kaszę i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Wtedy najlepiej zdjąć garnek z ognia i zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.
Tak przygotowana kasza będzie przepysznym składnikiem wielu potraw, nie tylko tradycyjnego krupniku, który przyrządzony z białej gryczanej nabierze nowego, delikatnego smaku. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, np. zrazami, wszelkimi gulaszami czy sosami np. grzybowymi. Ze zmielonej kaszy możemy piec chleb, placki lub ciasta. W połączeniu z białym serem i warzywami otrzymamy pyszny farsz do naleśników, pierogów lub gołąbków. Można z niej przygotowywać wegetariańskie kotlety albo dodawać do sałatek.
Ciekawym pomysłem na przekąskę są babeczki nadziewane mieszkanką z kaszy, białego sera, podsmażonej cebuli i jajka. Natomiast farsz z ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej, suszonych grzybów i żółtego sera będzie świetnie smakował po upieczeniu wewnątrz piersi z kurczaka. Delikatna biała kasza gryczana może też posłużyć do przygotowania energetycznego koktajlu. Należy tylko zmiksować kaszę (nie trzeba jej nawet gotować, wystarczy zalać na noc wodą z sokiem z cytryny), upieczonego buraka, świeże lub mrożone owoce leśne, jogurt naturalny oraz do smaku odrobinę miodu i soku z cytryny.