Kapusta w kuchni
Jak widać bogactwo jakie oferuje kapusta jest ogromne. A z niewielkimi wadami tego warzywa, łatwo można sobie poradzić. - Przede wszystkim starajmy się jeść te dania z kapusty, które nie są przytłoczone ciężkimi i tłustymi dodatkami. Najlepsza jest oczywiście surowa lub krótko gotowana. Nie znaczy to wcale, że nie powinno się jeść kapusty podsmażanej. Jednak używajmy do tego celu niewielkiej ilości oliwy rafinowanej lub oleju rzepakowego, a nie smalcu - radzi ekspertka. Pamiętajmy też o tym, że kapusta jest warzywem bardzo uniwersalnym, nie ograniczajmy się do surówek czy bigosu, róbmy też zupę z kapusty, gołąbki i inne dania. - Dla poprawy jej smaku, a także obniżenia gazotwórczości, jedzmy kapustę w towarzystwie kminku, liści laurowych, jałowca czy kolendry - proponuje dietetyczka. - Wyrzucajmy też zewnętrzne
liście i głąby, bo w nich kumulują się szkodliwe azotany, które trafiają do warzywa z gleby.
AD/mp/WP Kuchnia