Moc witamin i beta-karotenu
Batat zawiera więcej witamin niż ziemniak. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. W warzywie tym znajdziemy sporo beta-karotenu, czyli substancji, którą ludzki organizm przerabia na witaminę A. Beta-karoten pomaga w walce z wolnymi rodnikami, wspiera układ odpornościowy oraz poprawia cerę. Jeśli zależy nam na dużej dawce tego składnika, dodajmy do potrawy z batatów jakiś rodzaj tłuszczu - może to być oliwa z oliwek, masło lub olej kokosowy - beta-karoten dzięki takiemu dodatkowi rozpuści się i będzie lepiej wchłaniany przez organizm.
Słodkie ziemniaki mają również średni indeks glikemiczny, czyli powoli uwalniają cukier do krwi, dzięki czemu po ich spożyciu dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Dodatkowo batat jest dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Te ostatnie są szczególnie polecane dla osób po długich treningach, zmagających się ze stresem i zaburzeniami układu nerwowego.