Na czym gotować wigilijny barszcz czerwony?
Barszcz czerwony podawany w Wigilię jest daniem postnym - z tego właśnie względu różni się on znacząco od barszczu, jakim zajadamy się w pozostałe dni w roku. Przygotowywany jest on na wywarze z suszonych grzybów oraz włoszczyzny, bez żadnych dodatków mięsnych. To właśnie wyjątkowy bulion stanowi podstawę smaku i aromatu tej niezwykłej zupy. Do wywaru należy oczywiście dodać kilka umytych i pokrojonych buraków, które nie tylko oddadzą swój smak, ale również nadadzą zupie odpowiedniego koloru. Całość należy oczywiście doprawić - danie idealnie podrasują ziele angielskie, majeranek, liść laurowy, sól, pieprz oraz odrobina octu winnego. Już po ugotowaniu zupy i zdjęciu jej z ognia należy dodać około 250 mililitrów przygotowanego wcześniej zakwasu. W ten oto sposób uzyskujemy niezwykle smakowitą, zdrową i tradycyjną wigilijną zupę, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim uczestnikom uroczystej kolacji.