Barszcz czerwony - najpierw zakwas
Wigilijny barszcz czerwony należy zacząć przygotowywać około dziesięciu dni przed tradycyjną świąteczną kolacją. Mniej więcej tyle czasu potrzebuje na dojrzenie zakwas z buraków, który posłuży za podstawę bożonarodzeniowej zupy. Jak zrobić specjalny zakwas na wigilijny barszcz? Do dużego naczynia (np. glinianki) należy włożyć obrane i pokrojone w plastry buraki (około 4 kilogramy), a także 3-4 ząbki obranego czosnku, szczyptę kminku, kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe. Wszystko zalewamy następnie gorącą wodą (może być z odrobiną cukru lub soli) oraz dodajemy skórkę z prawdziwego chleba razowego. W żadnym wypadku nie należy zastępować go pieczywem z dodatkiem sztucznych ulepszaczy, które nie tylko zepsują smak zakwasu, ale również spowodują powstanie pleśni. Jeśli nie ma możliwości dodania naturalnego chleba, miksturę można zakwasić np. sokiem z ogórków. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe i zaciemnione miejsce. Raz na jakiś czas warto przemieszać zakwas czystą drewnianą łyżką,
by sprawdzać, czy nie pojawiła się na nim pleśń. Po upływie 7-10 dni podstawa naszego barszczu jest gotowa - wystarczy ją przecedzić i przelać do wybranego naczynia.