Bałkańskie specjały
Baranina to bardzo popularne mięso w krajach bałkańskich. Nic więc dziwnego, że z tamtego regionu pochodzi wiele przepisów na wspaniałe dania. Jednym z nich jest pljeskavica. Składniki: pół kilograma mięsa baraniego lub jagnięciny, 200 gramów wołowiny, sól, pieprz, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, olej roślinny, dwie łyżki tartej bułki. Mięsa na pljeskavicę nie musimy marynować, usuwamy jednak tłuszcz. Następnie mięso (baraninę i wołowinę) mielimy dwukrotnie na małych oczkach. Mielimy również cebulę i czosnek i mieszamy je z mięsem, dodając przyprawy i łyżkę oliwy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy płaskie kotleciki grubości około dwóch centymetrów i szerokości 10-12 centymetrów. Smażymy je na oleju kilka minut z każdej strony. Tradycyjnie pljeskavicę podaje się ze świeżą cebulą i kajmakiem, czyli lekkim serkiem ze śmietany. W Polsce można kajmak zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną.