Musaka
Musaka to tradycyjna zapiekanka z greckiej kuchni na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Solimy i smażymy plastry bakłażana z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry cukinii.
Następnie przygotowujemy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Podsmażamy cebulę i dodajemy do niej mięso mielone. Dodajemy przecier pomidorowy i szczyptę cynamonu. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą.
Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu beszamelowego z masła, mąki, mleka oraz gałki muszkatołowej.
Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 min.