1z7
Awokado, czyli zdrowe tłuszcze na odchudzanie
Garść inspiracji
Jeszcze kilka lat temu awokado traktowaliśmy jak dziwny, egzotyczny owoc, z którym nie do końca wiadomo co zrobić. W tym czasie sytuacja uległa jednak diametralnej zmianie. Popularność tego mdławego w smaku owocu ogromnie wzrosła, nie tylko za sprawą popularności sosu guacamole, ale też ze względu na niezwykłe właściwości prozdrowotne tej rośliny. Mimo, że zawiera mnóstwo tłuszczu, awokado nie muszą się obawiać osoby na diecie. To wyjątkowy, bardzo zdrowy tłuszcz, który z pewnością nie przełoży się na dodatkowe centymetry w pasie. Awokado jest też bardzo bogate w witaminy i mikroelementy.
Jego popularność na całym świecie stała się tak wielka, że kontrolą handlu tym owocem zainteresowała się nawet meksykańska mafia.
Awokado najlepiej jeść na surowo, wydłubując łyżką miąższ. Można z niego zrobić również smaczne dania. Oto nasze propozycje.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl