Arbuz z cebulą i fetą
To przepis Nigelli Lawson, która przyznaje, że chociaż kombinacja może brzmieć nieprawdopodobnie, to jest fantastyczna: z jednej strony słonawo-pikantna, z drugiej owocowo-odświeżająca. Do sałatki potrzebne są: mała czerwona cebula, 2-4 limonki, 1,5 kg słodkiego arbuza, 250 g sera feta, pęczek natki pietruszki, pęczek świeżej mięty, 3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, 100 g drylowanych czarnych oliwek, czarny pieprz. Obieramy i kroimy w cienkie półplastry czerwoną cebulę. Przekładamy ją do płaskiej małej miski i wlewamy sok z limonek, żeby cebula straciła piekącą ostrość. Arbuz obieramy ze skóry i usuwamy pestki, miąższ kroimy na kawałki. Fetę kroimy w kostkę o podobnej wielkości i wszystko
wkładamy do dużej, szerokiej i płaskiej miski. Odrywamy listki pietruszki od łodygi i wrzucamy do miski razem z posiekaną miętą. Na wierzch wykładamy cebulę, dodajemy oliwę i oliwki, mieszamy delikatnie i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.