Prozdrowotne właściwości
Gruby plaster arbuza ma zaledwie 40 kalorii i sporo błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zasyca na dłużej i przeciwdziała zaparciom. W arbuzach znajduje się również cenny likopen, silny przeciwutleniacz, któremu zawdzięczają swój czerwony kolor. Naukowo dowiedziono, że składnik ten chroni przed nowotworami (m.in. rakiem piersi, szyjki macicy, prostaty, jelita grubego czy żołądka), zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i pomaga w leczeniu cukrzycy. Udowodniono również, że dieta bogata w likopen łagodzi objawy osteoporozy.
Innym wartościowym składnikiem jest cytrulina, dzięki której regularne spożywanie arbuza pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, a także wzmacnia mięśnie. Dzięki cytrulinie arbuz może także zwiększyć popęd seksualny. Aminokwas ten podobnie, jak viagra, powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych i poprawia przepływ krwi. Niektórzy lekarze zalecają dietę arbuzową w celu zapobiegania, jak i leczenia problemów z erekcją.
Arbuz wzmacnia też odporność. Natomiast sok z niego wyciśnięty ma działanie przeciwzapalne na błony śluzowe jamy ustnej, łagodzi również zapalenie dziąseł.
Mimo że jest niskokaloryczny stanowi skoncentrowane źródło węglowodanów z dużym poziomem glikemii (indeks glikemiczny arbuza wynosi 75), w związku z tym może szybko podnieść stężenie cukru we krwi i nie jest więc wskazany dla cukrzyków.