Arbuz w diecie - co warto o nim wiedzieć?
Ten orzeźwiający letni owoc skutecznie gasi największe pragnienie. Nic dziwnego, ponieważ w ponad 90 procentach składa się z wody i ma działanie moczopędne. W arbuzie znajdziemy wiele cennych witamin (głównie A, C i z grupy B, w tym kwas foliowy) oraz minerałów takich jak magnez, wapń, fosfor, sód, potas. To przysmak idealny dla osób na diecie i wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Sięgać po niego powinni również sportowcy. Nie poleca się go natomiast chorym na cukrzycę. Ważne, aby kupować owoce dojrzałe, świeże i słodkie.
Podpowiadamy co jeszcze warto wiedzieć o tym produkcie, jak wybrać najsmaczniejszy okaz i co można wyczarować z niego w kuchni.
Arbuzowy zawrót głowy
Ten orzeźwiający letni owoc skutecznie gasi największe pragnienie. Nic dziwnego, ponieważ w ponad 90 procentach składa się z wody i ma działanie moczopędne. W arbuzie znajdziemy wiele cennych witamin (głównie A, C i z grupy B, w tym kwas foliowy) oraz minerałów takich jak magnez, wapń, fosfor, sód, potas. To przysmak idealny dla osób na diecie i wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Sięgać po niego powinni również sportowcy. Nie poleca się go natomiast chorym na cukrzycę. Ważne, aby kupować owoce dojrzałe, świeże i słodkie.
Podpowiadamy co jeszcze warto wiedzieć o tym produkcie, jak wybrać najsmaczniejszy okaz i co można wyczarować z niego w kuchni.
Jak wybrać najlepszego arbuza?
Arbuzy sprzedawane w całości w pierwszej kolejności należy dokładnie obejrzeć. Sprawdźmy, czy nie ma wgnieceń. Świeży arbuz będzie ciemnozielony, twardy i jędrny na całej długości, bez uszkodzeń. Warto zrobić test dźwięku - jeśli arbuz jest dojrzały, po stuknięciu w niego palcami usłyszymy "dudniący" dźwięk, niczym z bębenka. Idealny arbuz powinien być dość ciężki, ponieważ składa się głównie z wody. Zbyt lekkie owoce mogą okazać się niedojrzałe. Jeśli jest taka możliwość należy również obejrzeć miejsce, gdzie arbuz łączył się z łodygą. Plamka powinna być w kolorze żółtym. Biała oznacza, że arbuz jeszcze nie dojrzał. Jeżeli arbuz jest przekrojony, należy zwrócić uwagę na jego kolor. Im bardziej intensywna barwa, tym większą będziesz mieć pewność, że owoc zawiera cenny likopen. Pestki dobrego arbuza powinny być czarne, a miąższ soczysty.
Prozdrowotne właściwości
Gruby plaster arbuza ma zaledwie 40 kalorii i sporo błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zasyca na dłużej i przeciwdziała zaparciom. W arbuzach znajduje się również cenny likopen, silny przeciwutleniacz, któremu zawdzięczają swój czerwony kolor. Naukowo dowiedziono, że składnik ten chroni przed nowotworami (m.in. rakiem piersi, szyjki macicy, prostaty, jelita grubego czy żołądka), zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i pomaga w leczeniu cukrzycy. Udowodniono również, że dieta bogata w likopen łagodzi objawy osteoporozy.
Innym wartościowym składnikiem jest cytrulina, dzięki której regularne spożywanie arbuza pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, a także wzmacnia mięśnie. Dzięki cytrulinie arbuz może także zwiększyć popęd seksualny. Aminokwas ten podobnie, jak viagra, powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych i poprawia przepływ krwi. Niektórzy lekarze zalecają dietę arbuzową w celu zapobiegania, jak i leczenia problemów z erekcją.
Arbuz wzmacnia też odporność. Natomiast sok z niego wyciśnięty ma działanie przeciwzapalne na błony śluzowe jamy ustnej, łagodzi również zapalenie dziąseł.
Mimo że jest niskokaloryczny stanowi skoncentrowane źródło węglowodanów z dużym poziomem glikemii (indeks glikemiczny arbuza wynosi 75), w związku z tym może szybko podnieść stężenie cukru we krwi i nie jest więc wskazany dla cukrzyków.
Pestki arbuza są jadalne
Jedząc arbuza najczęściej skupiamy się na czerwonym miąższu, wyrzucając zieloną skórę i pestki. O ile ta pierwsza nie jest jadalna, to nasionka można i warto spożywać. Nasiona arbuza od wieków używane są w kuchni azjatyckiej i bliskiego wschodu. Uprażone stanowią świetny dodatek do sałatek i zup, a olej z nich wytwarzany ma zastosowanie w kosmetyce - korzystnie wpływa na skórę i włosy. W ich składzie znajdziemy białko z cennymi aminokwasami argininą (reguluje ciśnienie krwi, poprawia metabolizm, wpływa na przyrost masy mięśniowej) i lizyną (uczestniczy adsorpcji wapnia).
Pomysłem na przygotowanie pestek arbuza będzie ich uprażenie. Wypłukane wystarczy osuszyć i ułożyć na blasze z odrobiną oliwy z oliwek. Po pół godzinie w 220 stopniach C będą gotowe. Niestety, to dość kaloryczna przekąska - jedna szklanka pestek arbuza ma około 600 kcal.
Dla smaku i urody
Jak się okazuje owoc ten nie tylko jest pyszny, ale pozytywnie wpływa na nasz wygląd. Arbuz jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się skóry (m.in. chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV i pomagają przy leczeniu stanów zapalnych skóry). Do grupy antyoksydantów należy likopen, a także witamina A, która zwiększa sieć naczynek krwionośnych, dzięki czemu do skóry wraz z krwią dociera więcej tlenu i substancji odżywczych, oraz witamina C, która usuwa wolne rodniki z organizmu i wspomaga działanie innych przeciwutleniaczy.
Pomysłów na wykorzystanie arbuza w kuchni jest sporo. Można go pokroić w plastry i zjeść, świetny będzie również jako dodatek do deseru, składnik orzeźwiającego musu czy drinka. Arbuz pokrojony w niewielkie kawałki nada się do koreczków lub sałatki. Oto kilka inspiracji.
Sałatka z arbuza i fety
Składniki: 1,5 kg dojrzałego arbuza, 250 gramów sera feta, 2-3 limonki, mała czerwona cebulka, 100 gramów czarnych oliwek, pęczek mięty, garść natki pietruszki, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz.
Przygotowanie: cebulę obieramy, kroimy w piórka i umieszczamy w salaterce. Skrapiamy ją sokiem z limonki. Arbuza, bez skórki i pestek, kroimy w nieduże trójkąty. Fetę kroimy w kostkę. Arbuza i fetę umieszczamy w dużej salaterce. Dorzucamy świeżą pietruszkę (bez łodyżek) oraz posiekaną miętę. Do arbuza, fety i ziół dodajemy cebulkę wraz z sokiem oraz czarne oliwki. Polewamy oliwą z oliwek i całość delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy szczyptę pieprzu.
Orzeźwiający napój z arbuza
Składniki: 1/4 dużego arbuza, połówka czerwonego grejpfruta, 2-3 brzoskwinie, litr toniku.
*Przygotowanie: *z arbuza usuwamy miąższ i kroimy go w nieduże kawałki. Grejpfruta dokładnie szorujemy, obieramy skórkę i dzielimy na cząstki (bez białej osłonki). Brzoskwinie polewamy wrzątkiem, myjemy i wycieramy, ostrym nożem zdejmujemy skórkę i również kroimy w cząstki. Wszystkie owoce wkładamy do szklanego naczynia, mieszamy, zalewamy połową szklanki toniku. Wstawiamy do lodówki (aż się schłodzi). Przed podaniem dolewamy resztę toniku i dobrze mieszamy.
Zupa z arbuza
Składniki: 1 kg miąższu arbuza, 5 pomidorów malinowych, 5 łyżek mielonych migdałów, 2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki octu winnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, świeża bazylia do posypania.
Przygotowanie: do dużego naczynia wkładamy 800 g miąższu arbuza, 4 pomidory bez skóry, migdały, rozdrobniony czosnek i łączymy za pomocą blendera. Dodajemy oliwę, ocet, sól i pieprz do smaku. Pomidora, pozostały miąższ arbuza i cebule kroimy w kosteczkę. Dodajemy do płynnej części zupy. Chłodzimy przez minimum godzinę w lodówce. Podajemy ze świeżą bazylią i grzankami.
Arbuzowa kostka Rubika
Składniki: kosteczki sera typu feta, zwarty arbuz, kiwi, kilka świeżyć listków mięty, kolorowy pieprz do przyprawienia.
Przygotowanie: owoce kroimy w równe kostki o wielkości kostek sera feta. Ser odcedzamy z zalewy i razem z owocami układamy na talerzu. Dodajemy świeżą miętę i doprawiamy kolorowym pieprzem do smaku.
mp/WP Kuchnia