Jak wybrać najlepszego arbuza?
Arbuzy sprzedawane w całości w pierwszej kolejności należy dokładnie obejrzeć. Sprawdźmy, czy nie ma wgnieceń. Świeży arbuz będzie ciemnozielony, twardy i jędrny na całej długości, bez uszkodzeń. Warto zrobić test dźwięku - jeśli arbuz jest dojrzały, po stuknięciu w niego palcami usłyszymy "dudniący" dźwięk, niczym z bębenka. Idealny arbuz powinien być dość ciężki, ponieważ składa się głównie z wody. Zbyt lekkie owoce mogą okazać się niedojrzałe. Jeśli jest taka możliwość należy również obejrzeć miejsce, gdzie arbuz łączył się z łodygą. Plamka powinna być w kolorze żółtym. Biała oznacza, że arbuz jeszcze nie dojrzał. Jeżeli arbuz jest przekrojony, należy zwrócić uwagę na jego kolor. Im bardziej intensywna barwa, tym większą będziesz mieć pewność, że owoc zawiera cenny likopen. Pestki dobrego arbuza powinny być czarne, a miąższ soczysty.