Arbuz - orzeźwiająca przekąska

Soczysty arbuz to kwintesencja letniej, orzeźwiającej przekąski. Ma niewiele kalorii (30 kcal/100 g), w ponad 90 proc. składa się z wody i jest bogaty w przeciwutleniacze.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Zdrowa letnia przekąska

Obraz
© 123RF.COM

Soczysty arbuz to kwintesencja letniej, orzeźwiającej przekąski. Ma niewiele kalorii (30 kcal/100 g), w ponad 90 proc. składa się z wody i jest bogaty w przeciwutleniacze. Po prostu zdrowy deser. Radzimy, jak wybrać świeży i dojrzały okaz i tłumaczymy, dlaczego lepiej nie trzymać go w lodówce.

/ 6Same zalety

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki dużej zawartości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Poleca się go więc w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Spożywany regularnie, pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, a także wzmacnia mięśnie (wzmaga wydalanie z organizmu szkodliwych związków gromadzących się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń).

W arbuzach obecny jest też likopen, silny przeciwutleniacz, któremu zawdzięczają one swój czerwony kolor. Z badań wynika, że składnik ten chroni przed nowotworami (szczególnie przed rakiem piersi, szyjki macicy, prostaty, jelita grubego czy żołądka), poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i pomaga w leczeniu cukrzycy. Dowiedziono, że dieta bogata w likopen łagodzi objawy osteoporozy, a także poprawia kondycję skóry.

/ 6Nie wkładaj do lodówki

Obraz
© 123RF.COM

Schłodzony arbuz może być wprawdzie przyjemnym deserem w okresie upałów, ale zawiera mniej cennych dla zdrowia związków niż ten trzymany w temperaturze pokojowej. Amerykańscy naukowcy pod lupę wzięli kilka popularnych odmian, które przechowywano przez 14 dni w różnych temperaturach - m.in. w 21 st. C oraz w 5 st. C, czyli w lodówce. Porównywano ilość zawartych w nich cennych związków, przede wszystkim karotenoidów, w tym likopenu. Okazało się, że owoce przechowywane w temperaturze pokojowej zawierały więcej witamin i likopenu niż arbuzy przechowywane w lodówce czy świeżo zerwane. Korzystne dla zdrowia związki są produkowane w arbuzach jeszcze po ich zerwaniu, a chłodzenie może spowalniać ten proces. W porównaniu z owocami tuż po zerwaniu arbuzy składowane dwa tygodnie w 21 st. C zyskiwały o 40 proc. więcej likopenu oraz 50 do 139 proc. beta-karotenu, który w organizmie jest przekształcany w witaminę A.

/ 6Nie wyrzucaj łupiny

Obraz
© 123RF.COM

Naukowcy odkryli, że arbuz świetnie działa na męską potencję. Dzieje się tak za sprawą cytruliny, która przekształcana jest w argininę - białkowy aminokwas doskonale wpływający na układ sercowo-naczyniowy oraz odpornościowy. Arginina zwiększa stężenie tlenku azotu, który rozluźnia i rozszerza naczynia krwionośne, działając tym samym podobnie jak viagra. Trzeba jednak wiedzieć, że ten składnik występuje przede wszystkim w łupinie arbuza, którą zazwyczaj wyrzucamy.

/ 6Nie dla cukrzyków?

Obraz
© 123RF.COM

Arbuz co prawda jest niskokaloryczny, ale charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG 75), dlatego diabetycy trzymają się od niego z daleka. Czy rzeczywiście w tym wypadku trzeba uważać na ten wskaźnik? Określa on wzrost stężenia cukru we krwi po zjedzeniu porcji produktu zawierającej 50 g przyswajalnych węglowodanów. Jednak, by przyswoić z arbuza 50 g węglowodanów, musimy zjeść aż 700 g. Może więc lepiej kierować się innym czynnikiem? Jeśli spojrzymy na ładunek glikemiczny (ŁG) określany dla 100-gramowego plastra arbuza, sytuacja jest diametralnie różna. ŁG wynosi tylko 3,6, podczas gdy wysoki poziom zaczyna się dopiero od 10. Biorąc pod uwagę codzienną dietę, znacznie praktyczniejsze jest więc korzystanie z tego drugiego wskaźnika.

/ 6Jak sprawdzić, czy jest dojrzały i świeży?

Obraz
© 123RF.COM

Nie jest to specjalnie trudne, jeśli w sklepie sięgamy po przekrojony arbuz. Miąższ nie powinien być suchy ani mączysty. Im bardziej czerwony, tym lepiej, więcej w nim bowiem cennego likopenu. Gorzej, gdy kupujemy całego arbuza. Wówczas możemy zastosować się do kilku wskazówek:

- Dokładnie obejrzyj owoc i sprawdź, czy nie ma wgnieceń. Świeży arbuz będzie twardy i jędrny na całej długości, bez uszkodzeń.

- Idealny arbuz powinien być dość ciężki, ponieważ składa się głównie z wody. Zbyt lekkie owoce odłóż, bo mogą okazać się niedojrzałe.

- Obejrzyj miejsce, gdzie arbuz łączył się z łodygą. Plamka powinna być w kolorze żółtym. Biała oznacza, że arbuz jeszcze nie dojrzał.

- Zrób test dźwięku. Jeśli arbuz jest dojrzały, po stuknięciu w niego palcami usłyszysz głęboki, dudniący odgłos.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości