Same zalety
Dzięki dużej zawartości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Poleca się go więc w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Spożywany regularnie, pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, a także wzmacnia mięśnie (wzmaga wydalanie z organizmu szkodliwych związków gromadzących się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń).
W arbuzach obecny jest też likopen, silny przeciwutleniacz, któremu zawdzięczają one swój czerwony kolor. Z badań wynika, że składnik ten chroni przed nowotworami (szczególnie przed rakiem piersi, szyjki macicy, prostaty, jelita grubego czy żołądka), poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i pomaga w leczeniu cukrzycy. Dowiedziono, że dieta bogata w likopen łagodzi objawy osteoporozy, a także poprawia kondycję skóry.