Chleb z amarantusem
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki z nasion amarantusa, 1 szklanka mąki ryżowej, 1 szklanka mąki gryczanej, 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej, 500 ml wody, 30 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: zrobić zaczyn z drożdży, cukru i odrobiny ciepłej wody, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W dużej misce umieścić i wymieszać składniki suche, a następnie dodać zaczyn, olej i wodę. Dokładnie wymieszać składniki, gdy masa będzie zbyt gęsta należy dodać wody. Masę wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Przed pieczeniem powinno wyrosnąć jeszcze przez godzinę, a następnie piec w 190 stopniach C przez ok. 50 minut.