Ciasto z agrestem
Składniki: 170 g masła, 400 g mąki, 220 g tłustego twarogu, 220 g cukru, 90 ml mleka, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g agrestu.
Przygotowanie: agrest obrać i umyć. Miękkie masło połączyć z twarogiem, cukrem i mlekiem. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Następnie porcjami dodawać do ucieranej masy, całość na końcu zamieszać i szybko zagnieść ciasto na oprószonym mąką blacie. Formę (o wymiarach 20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 2 cm, wyciąć prostokąt o wymiarach foremki i przełożyć go do niej. Na ciasto wyłożyć obrany agrest i lekko powciskać go w ciasto. Resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, pokruszyć i obsypać ciast. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu i przestygnięciu udekorować ciasto cukrem pudrem.