Agrest - pyszny i wyjątkowo zdrowy polski produkt

Agrest, zwany również winoroślą północy, jest owocem o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych i upiększających. To skarbnica witamin i minerałów. Porcja agrestu (200 g) pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, jednocześnie dostarcza nam błonnika, witaminy A, PP, rutyny, wapnia, magnezu oraz potasu. O zaletach spożywania tego smakołyku opowiedziała nam Marta Rymer, dietetyk z Centrum Naturhouse. Ekspertka podpowiedziała również, jak wykorzystać agrest w domowej kosmetyczce.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Sezon na agrest

Obraz
© 123RF.COM

Agrest, zwany również winoroślą północy, jest owocem o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych i upiększających. To skarbnica witamin i minerałów. Porcja agrestu (200 g) pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, jednocześnie dostarcza nam błonnika, witaminy A, PP, rutyny, wapnia, magnezu oraz potasu. O zaletach spożywania tego smakołyku opowiedziała nam Marta Rymer, dietetyk z Centrum Naturhouse. Ekspertka podpowiedziała również, jak wykorzystać agrest w domowej kosmetyczce.

/ 7Włącz go do diety

Obraz
© 123RF.COM

- Dzięki dużej zawartości witaminy A, C oraz rutyny polecany jest dla osób borykających się z zatrzymaniem płynów w organizmie. Niska kaloryczność (41 kcal na 100g) oraz niski indeks glikemiczny powodują, że jest to owoc stworzony dla osób odchudzających się, jak i dla diabetyków. Jest też pomocny przy unikaniu zaparć. Stosowanie suszonego agrestu działa przeczyszczająco. Polecany jest osobom z dną moczanową, ponieważ jego właściwości moczopędne wspomagają usuwanie kwasu moczowego z organizmu. Warto podkreślić, że owoce agrestu poprawiają apetyt, a więc jest on wskazany dla niejadków. Regularne spożywanie kwaskowatych kulek może wpływać łagodząco na objawy choroby zwyrodnieniowej stawów - wyjaśnia dietetyczka.

/ 7Agrest nie tylko do jedzenia

Obraz
© 123RF.COM

Owoc ten doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni, ale ze względu na swój skład, można użyć go także jako naturalny kosmetyk.

- Agrest właściwości upiększające zawdzięcza zawartości znacznej ilości antyoksydantów oraz kwasów organicznych, dlatego stosowanie kosmetyków z wyciągiem z tego owocu jest jak najbardziej uzasadnione. Maseczki z agrestu łagodzą podrażnienia skóry twarzy, opóźniają procesy starzenia się oraz wyrównują koloryt cery. Działają wygładzająco i oczyszczająco. Wyciąg z agrestu stosowany jest również w kremach przeciwzmarszczkowych. Co więcej, rozgniecione owoce agrestu można stosować jako naturalny peeling do ciała.

/ 7Agrest w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

W trakcie sezonu najczęściej jadamy go na surowo w ramach przekąski. Ale chcąc zamknąć smak lata w słoikach, robimy szereg agrestowych przetworów. Zapytaliśmy dietetyczkę, czy w obu wersjach jest tak samo zdrowy.

- Każdy produkt poddany obróbce termicznej traci na swojej wartości odżywczej, nie inaczej jest z agrestem. Jednakże, dzięki zawartości dużych ilości pektyn, jest to owoc idealny do przygotowywania przetworów, a przy odpowiedniej obróbce straty witamin są nieznaczne. Warto podkreślić, że owoce agrestu można mrozić, zachowując tym samym pierwotną wartość odżywczą.

A oto kilka propozycji, jak użyć go w kuchni.

/ 7Kompot z agrestu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg agrestu, 300 g cukru, 500 ml wody.

Przygotowanie: owoce umyć i obrać. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą. Zagotować, uważając na moment zagotowania, gdyż agrest bardzo szybko pęka. Gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny.

/ 7Ciasto z agrestem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 170 g masła, 400 g mąki, 220 g tłustego twarogu, 220 g cukru, 90 ml mleka, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g agrestu.

Przygotowanie: agrest obrać i umyć. Miękkie masło połączyć z twarogiem, cukrem i mlekiem. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Następnie porcjami dodawać do ucieranej masy, całość na końcu zamieszać i szybko zagnieść ciasto na oprószonym mąką blacie. Formę (o wymiarach 20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 2 cm, wyciąć prostokąt o wymiarach foremki i przełożyć go do niej. Na ciasto wyłożyć obrany agrest i lekko powciskać go w ciasto. Resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, pokruszyć i obsypać ciast. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu i przestygnięciu udekorować ciasto cukrem pudrem.

/ 7Dżem z czarnych porzeczek i agrestu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g agrestu, 1 kg porzeczek, 800 g cukru.

Przygotowanie: owoce oczyścić, przepłukać i odsączyć z wody. W dużym rondlu o grubym dnie rozgnieść porzeczki z cukrem. Podgrzewać mieszając, a gdy chwile się pogotuje, dodać agrest. Gotować na małym ogniu przez 10-12 godzin stale mieszając i rozgniatając owoce. Gorący, gęsty dżem przełożyć do czystych słoików i dokładnie zamknąć.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja