Agrest - pyszny i wyjątkowo zdrowy polski produkt
Agrest, zwany również winoroślą północy, jest owocem o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych i upiększających. To skarbnica witamin i minerałów. Porcja agrestu (200 g) pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, jednocześnie dostarcza nam błonnika, witaminy A, PP, rutyny, wapnia, magnezu oraz potasu. O zaletach spożywania tego smakołyku opowiedziała nam Marta Rymer, dietetyk z Centrum Naturhouse. Ekspertka podpowiedziała również, jak wykorzystać agrest w domowej kosmetyczce.
Sezon na agrest
Agrest, zwany również winoroślą północy, jest owocem o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych i upiększających. To skarbnica witamin i minerałów. Porcja agrestu (200 g) pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, jednocześnie dostarcza nam błonnika, witaminy A, PP, rutyny, wapnia, magnezu oraz potasu. O zaletach spożywania tego smakołyku opowiedziała nam Marta Rymer, dietetyk z Centrum Naturhouse. Ekspertka podpowiedziała również, jak wykorzystać agrest w domowej kosmetyczce.
Włącz go do diety
- Dzięki dużej zawartości witaminy A, C oraz rutyny polecany jest dla osób borykających się z zatrzymaniem płynów w organizmie. Niska kaloryczność (41 kcal na 100g) oraz niski indeks glikemiczny powodują, że jest to owoc stworzony dla osób odchudzających się, jak i dla diabetyków. Jest też pomocny przy unikaniu zaparć. Stosowanie suszonego agrestu działa przeczyszczająco. Polecany jest osobom z dną moczanową, ponieważ jego właściwości moczopędne wspomagają usuwanie kwasu moczowego z organizmu. Warto podkreślić, że owoce agrestu poprawiają apetyt, a więc jest on wskazany dla niejadków. Regularne spożywanie kwaskowatych kulek może wpływać łagodząco na objawy choroby zwyrodnieniowej stawów - wyjaśnia dietetyczka.
Agrest nie tylko do jedzenia
Owoc ten doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni, ale ze względu na swój skład, można użyć go także jako naturalny kosmetyk.
- Agrest właściwości upiększające zawdzięcza zawartości znacznej ilości antyoksydantów oraz kwasów organicznych, dlatego stosowanie kosmetyków z wyciągiem z tego owocu jest jak najbardziej uzasadnione. Maseczki z agrestu łagodzą podrażnienia skóry twarzy, opóźniają procesy starzenia się oraz wyrównują koloryt cery. Działają wygładzająco i oczyszczająco. Wyciąg z agrestu stosowany jest również w kremach przeciwzmarszczkowych. Co więcej, rozgniecione owoce agrestu można stosować jako naturalny peeling do ciała.
Agrest w kuchni
W trakcie sezonu najczęściej jadamy go na surowo w ramach przekąski. Ale chcąc zamknąć smak lata w słoikach, robimy szereg agrestowych przetworów. Zapytaliśmy dietetyczkę, czy w obu wersjach jest tak samo zdrowy.
- Każdy produkt poddany obróbce termicznej traci na swojej wartości odżywczej, nie inaczej jest z agrestem. Jednakże, dzięki zawartości dużych ilości pektyn, jest to owoc idealny do przygotowywania przetworów, a przy odpowiedniej obróbce straty witamin są nieznaczne. Warto podkreślić, że owoce agrestu można mrozić, zachowując tym samym pierwotną wartość odżywczą.
A oto kilka propozycji, jak użyć go w kuchni.
Kompot z agrestu
Składniki: 1 kg agrestu, 300 g cukru, 500 ml wody.
Przygotowanie: owoce umyć i obrać. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą. Zagotować, uważając na moment zagotowania, gdyż agrest bardzo szybko pęka. Gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny.
Ciasto z agrestem
Składniki: 170 g masła, 400 g mąki, 220 g tłustego twarogu, 220 g cukru, 90 ml mleka, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g agrestu.
Przygotowanie: agrest obrać i umyć. Miękkie masło połączyć z twarogiem, cukrem i mlekiem. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Następnie porcjami dodawać do ucieranej masy, całość na końcu zamieszać i szybko zagnieść ciasto na oprószonym mąką blacie. Formę (o wymiarach 20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 2 cm, wyciąć prostokąt o wymiarach foremki i przełożyć go do niej. Na ciasto wyłożyć obrany agrest i lekko powciskać go w ciasto. Resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, pokruszyć i obsypać ciast. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu i przestygnięciu udekorować ciasto cukrem pudrem.
Dżem z czarnych porzeczek i agrestu
Składniki: 500 g agrestu, 1 kg porzeczek, 800 g cukru.
Przygotowanie: owoce oczyścić, przepłukać i odsączyć z wody. W dużym rondlu o grubym dnie rozgnieść porzeczki z cukrem. Podgrzewać mieszając, a gdy chwile się pogotuje, dodać agrest. Gotować na małym ogniu przez 10-12 godzin stale mieszając i rozgniatając owoce. Gorący, gęsty dżem przełożyć do czystych słoików i dokładnie zamknąć.