Dorsz smażony z brokułami i sosem beszamelowym
Składniki:
- 4 filety z dorsza,
- brokuł,
- olej rzepakowy do smażenia,
- mąka,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- żółtko,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 4 łyżki sera cheddar (lub innego ostrego),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Kiedy brokuł się gotuje, przygotuj rybę. Filety umyj i oczyść, a następnie dopraw solą i pieprzem, pokrój je na mniejsze kawałki i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż na nim kawałki ryby na złoty kolor. Teraz czas sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść masło, dodaj 4 łyżki mąki i zamieszaj. Następnie stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając zawartość garnka. Teraz żółtko – dodaj je, nie zaprzestając energicznego mieszania (najlepiej trzepaczką). Dodaj sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, a na koniec ser. Na talerzu poukładaj ugotowane różdżki brokuła, usmażonego dorsza i polej je sosem beszamelowym.