A może dorsz?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Kilka smakowitych przepisów

Obraz
© 123RF.COM

Dorsz to neutralna w smaku ryba, która doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania oraz duszenia. Ma białe delikatne mięso. Dawniej był uważany za rybę dla ubogich, dziś ze względu na dużo mniejszą populację, mięso z dorsza jest traktowane jako rarytas. Warto od czasu do czasu zaprosić tę rybę do swojej kuchni. Dlatego w ramach cyklu Ryba na piątek, mamy dla was kilka smakowitych pomysłów na dorsza. Który wybierzesz?

/ 5Filety z dorsza pieczone z pieczarkami i warzywami

Obraz
© Shutterstock.com
  • 4 filety dorsza,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 główki brokuła,
  • 30 dkg pieczarek,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka listków świeżego rozmarynu,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok połowy z cytryny.

Przygotowanie:
Brokuła umyj, podziel na różyczki i lekko obgotuj. Na patelni rozgrzej masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach wrzuć na patelnię umyte, obrane i pokrojone pieczarki. Podsmaż je chwilę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W płaskim naczyniu żaroodpornym poukładaj brokuły i polej je sokiem z cytryny, dodaj pieczarki razem z tłuszczem po smażeniu, połóż oczyszczone i oprószone solą oraz pieprzem filety z dorsza. Na koniec wszystko posyp świeżym rozmarynem i wstaw na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

/ 5Dorsz smażony z brokułami i sosem beszamelowym

Obraz
© Shutterstock.com
  • 4 filety z dorsza,
  • brokuł,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • mąka,
  • sól i pieprz do smaku.
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 szklanki mleka,
  • żółtko,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 4 łyżki sera cheddar (lub innego ostrego),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Kiedy brokuł się gotuje, przygotuj rybę. Filety umyj i oczyść, a następnie dopraw solą i pieprzem, pokrój je na mniejsze kawałki i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż na nim kawałki ryby na złoty kolor. Teraz czas sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść masło, dodaj 4 łyżki mąki i zamieszaj. Następnie stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając zawartość garnka. Teraz żółtko – dodaj je, nie zaprzestając energicznego mieszania (najlepiej trzepaczką). Dodaj sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, a na koniec ser. Na talerzu poukładaj ugotowane różdżki brokuła, usmażonego dorsza i polej je sosem beszamelowym.

/ 5Dorsz pieczony w pomidorach

Obraz
© Shutterstock.com
  • 2 pomidory,
  • 4 filety z dorsza,
  • oliwa z oliwek,
  • świeża bazylia,
  • natka pietruszki
  • pieprz i sól do smaku,
  • sok z cytryny.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Filety natrzyj pokrojonymi listkami bazylii, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Naczynie, w którym będziesz piec dorsza, posmaruj oliwą z oliwek, ułóż zamarynowane filety skórką do dołu i na każdym poukładaj plastry pomidora. Rybę piecz ok. 30 min i to już wszystko. Smacznego!

/ 5Dorsz pieczony z cytryną i rozmarynem

Obraz
© Shutterstock.com
  • 4 dzwonki dorsza
  • ½ kg ziemniaków,
  • Parę gałązek świeżego rozmarynu,
  • Sól, pieprz,
  • cytryna pokrojona w plasterki.

Przygotowanie:
Dorsza natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Każdy kawałek ryby połóż na pergaminie albo papierze do pieczenia, dodaj po kilka gałązek rozmarynu, po 2-3 plasterki cytryny i zamknij. Zawiniątka poukładaj w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Tak przygotowanego dorsza podaj z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu