A może dorsz?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Kilka smakowitych przepisów

Obraz
© 123RF.COM

Dorsz to neutralna w smaku ryba, która doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania oraz duszenia. Ma białe delikatne mięso. Dawniej był uważany za rybę dla ubogich, dziś ze względu na dużo mniejszą populację, mięso z dorsza jest traktowane jako rarytas. Warto od czasu do czasu zaprosić tę rybę do swojej kuchni. Dlatego w ramach cyklu Ryba na piątek, mamy dla was kilka smakowitych pomysłów na dorsza. Który wybierzesz?

/ 5Filety z dorsza pieczone z pieczarkami i warzywami

Obraz
© Shutterstock.com
  • 4 filety dorsza,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 główki brokuła,
  • 30 dkg pieczarek,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka listków świeżego rozmarynu,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok połowy z cytryny.

Przygotowanie:
Brokuła umyj, podziel na różyczki i lekko obgotuj. Na patelni rozgrzej masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach wrzuć na patelnię umyte, obrane i pokrojone pieczarki. Podsmaż je chwilę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W płaskim naczyniu żaroodpornym poukładaj brokuły i polej je sokiem z cytryny, dodaj pieczarki razem z tłuszczem po smażeniu, połóż oczyszczone i oprószone solą oraz pieprzem filety z dorsza. Na koniec wszystko posyp świeżym rozmarynem i wstaw na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

/ 5Dorsz smażony z brokułami i sosem beszamelowym

Obraz
© Shutterstock.com
  • 4 filety z dorsza,
  • brokuł,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • mąka,
  • sól i pieprz do smaku.
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 szklanki mleka,
  • żółtko,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 4 łyżki sera cheddar (lub innego ostrego),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Kiedy brokuł się gotuje, przygotuj rybę. Filety umyj i oczyść, a następnie dopraw solą i pieprzem, pokrój je na mniejsze kawałki i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż na nim kawałki ryby na złoty kolor. Teraz czas sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść masło, dodaj 4 łyżki mąki i zamieszaj. Następnie stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając zawartość garnka. Teraz żółtko – dodaj je, nie zaprzestając energicznego mieszania (najlepiej trzepaczką). Dodaj sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, a na koniec ser. Na talerzu poukładaj ugotowane różdżki brokuła, usmażonego dorsza i polej je sosem beszamelowym.

/ 5Dorsz pieczony w pomidorach

Obraz
© Shutterstock.com
  • 2 pomidory,
  • 4 filety z dorsza,
  • oliwa z oliwek,
  • świeża bazylia,
  • natka pietruszki
  • pieprz i sól do smaku,
  • sok z cytryny.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Filety natrzyj pokrojonymi listkami bazylii, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Naczynie, w którym będziesz piec dorsza, posmaruj oliwą z oliwek, ułóż zamarynowane filety skórką do dołu i na każdym poukładaj plastry pomidora. Rybę piecz ok. 30 min i to już wszystko. Smacznego!

/ 5Dorsz pieczony z cytryną i rozmarynem

Obraz
© Shutterstock.com
  • 4 dzwonki dorsza
  • ½ kg ziemniaków,
  • Parę gałązek świeżego rozmarynu,
  • Sól, pieprz,
  • cytryna pokrojona w plasterki.

Przygotowanie:
Dorsza natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Każdy kawałek ryby połóż na pergaminie albo papierze do pieczenia, dodaj po kilka gałązek rozmarynu, po 2-3 plasterki cytryny i zamknij. Zawiniątka poukładaj w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Tak przygotowanego dorsza podaj z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata