Kilka smakowitych przepisów
Dorsz to neutralna w smaku ryba, która doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania oraz duszenia. Ma białe delikatne mięso. Dawniej był uważany za rybę dla ubogich, dziś ze względu na dużo mniejszą populację, mięso z dorsza jest traktowane jako rarytas. Warto od czasu do czasu zaprosić tę rybę do swojej kuchni. Dlatego w ramach cyklu Ryba na piątek, mamy dla was kilka smakowitych pomysłów na dorsza. Który wybierzesz?
Filety z dorsza pieczone z pieczarkami i warzywami
- 4 filety dorsza,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1/2 główki brokuła,
- 30 dkg pieczarek,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listków świeżego rozmarynu,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- sok połowy z cytryny.
Przygotowanie:
Brokuła umyj, podziel na różyczki i lekko obgotuj. Na patelni rozgrzej masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach wrzuć na patelnię umyte, obrane i pokrojone pieczarki. Podsmaż je chwilę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W płaskim naczyniu żaroodpornym poukładaj brokuły i polej je sokiem z cytryny, dodaj pieczarki razem z tłuszczem po smażeniu, połóż oczyszczone i oprószone solą oraz pieprzem filety z dorsza. Na koniec wszystko posyp świeżym rozmarynem i wstaw na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Dorsz smażony z brokułami i sosem beszamelowym
- 4 filety z dorsza,
- brokuł,
- olej rzepakowy do smażenia,
- mąka,
- sól i pieprz do smaku.
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- żółtko,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 4 łyżki sera cheddar (lub innego ostrego),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Kiedy brokuł się gotuje, przygotuj rybę. Filety umyj i oczyść, a następnie dopraw solą i pieprzem, pokrój je na mniejsze kawałki i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż na nim kawałki ryby na złoty kolor. Teraz czas sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść masło, dodaj 4 łyżki mąki i zamieszaj. Następnie stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając zawartość garnka. Teraz żółtko – dodaj je, nie zaprzestając energicznego mieszania (najlepiej trzepaczką). Dodaj sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, a na koniec ser. Na talerzu poukładaj ugotowane różdżki brokuła, usmażonego dorsza i polej je sosem beszamelowym.
Dorsz pieczony w pomidorach
- 2 pomidory,
- 4 filety z dorsza,
- oliwa z oliwek,
- świeża bazylia,
- natka pietruszki
- pieprz i sól do smaku,
- sok z cytryny.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Filety natrzyj pokrojonymi listkami bazylii, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Naczynie, w którym będziesz piec dorsza, posmaruj oliwą z oliwek, ułóż zamarynowane filety skórką do dołu i na każdym poukładaj plastry pomidora. Rybę piecz ok. 30 min i to już wszystko. Smacznego!
Dorsz pieczony z cytryną i rozmarynem
- 4 dzwonki dorsza
- ½ kg ziemniaków,
- Parę gałązek świeżego rozmarynu,
- Sól, pieprz,
- cytryna pokrojona w plasterki.
Przygotowanie:
Dorsza natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Każdy kawałek ryby połóż na pergaminie albo papierze do pieczenia, dodaj po kilka gałązek rozmarynu, po 2-3 plasterki cytryny i zamknij. Zawiniątka poukładaj w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Tak przygotowanego dorsza podaj z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Smacznego!