Filety z dorsza pieczone z pieczarkami i warzywami
Składniki:
- 4 filety dorsza,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1/2 główki brokuła,
- 30 dkg pieczarek,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listków świeżego rozmarynu,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- sok połowy z cytryny.
Przygotowanie:
Brokuła umyj, podziel na różyczki i lekko obgotuj. Na patelni rozgrzej masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach wrzuć na patelnię umyte, obrane i pokrojone pieczarki. Podsmaż je chwilę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W płaskim naczyniu żaroodpornym poukładaj brokuły i polej je sokiem z cytryny, dodaj pieczarki razem z tłuszczem po smażeniu, połóż oczyszczone i oprószone solą oraz pieprzem filety z dorsza. Na koniec wszystko posyp świeżym rozmarynem i wstaw na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.