Jabłka - 300 - 600 g
Te polskie owoce zawierające bardzo dużą ilość pektyn, czyli związków, które wiążą metale ciężkie - kobalt i ołów w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Pektyny wymiatają z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Zmniejszają też wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy. Jabłka zawierają sporą ilość witaminy C - im bardziej dojrzały owoc, tym więcej. Witamina C zawarta w jabłkach bierze udział w biosyntezie kolagenu, przeciwdziała wiotczeniu skóry, a razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych. Jabłka działają odkwaszająco na organizm. Są doskonałym źródłem potasu i żelaza, ułatwiają też przyswajanie wapnia. Są niskokaloryczne - 100 g zawiera 30-50 kcal, należy jednak zwracać uwagę na ich ilość w diecie, bo zawierają sporo cukru.