9 zdrowych produktów za złotówkę
Nie wszystko co dobre musi kosztować majątek. Na rynku znajdziemy całą gamę polecanych przez dietetyków produktów, za które zapłacimy tylko złotówkę. Warto po nie sięgać - nie zrujnują domowego budżetu, a zapewnią nam niezbędne składniki odżywcze. Taniemu superjedzeniu przyjrzała się Ilona Cichecka, specjalistka ds. żywienia człowieka z kliniki Invicta. Dla naszych czytelników dietetyk wybrała i oceniła 9 najzdrowszych artykułów.
Tanie superjedzenie
Nie wszystko co dobre, musi kosztować majątek. Na rynku znajdziemy całą gamę polecanych przez dietetyków produktów, za które zapłacimy tylko złotówkę. Warto po nie sięgać - nie zrujnują domowego budżetu, a zapewnią nam niezbędne składniki odżywcze.
Taniemu superjedzeniu przyjrzała się Ilona Cichecka, specjalistka ds. żywienia człowieka z kliniki Invicta. Dla naszych czytelników dietetyk wybrała i oceniła 9 najzdrowszych artykułów.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl
Marchew - 500 g
Marchew zwana jest warzywem młodości. Ma wysoką wartość odżywczą, zawiera witaminy z grupy B: B1,B2, B6, witaminę C, E, K, PP, a także składniki mineralne takie jak: wapń, żelazo, miedź, fosfor. Jest doskonałym źródłem prowitaminy witaminy A, czyli beta-karotenu. Znajdziemy w niej także kwas foliowy, inozytol, kwas jabłkowy, flawonoidy, związki siarkowe, kumaryny, związki o działaniu insulinopodobnym, alkaloidy oraz pektyny. 100 g marchewki (33-36 kcal) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Najwięcej składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką. Już jedna marchewka dziennie obniża poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko zawału i udaru mózgu. Jedzenie tych warzyw wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi, wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i reguluje pracę przewodu pokarmowego. Marchew posiada też właściwości rozkurczowe.
Płatki owsiane - 200-250 g
Owsianka na śniadanie to idealny posiłek dla mózgu. Płatki zawierają witaminę B6, która poprawia pamięć i koncentrację, witaminę B1 i kwas pantotenowy, które przeciwdziałają zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Produkt ten jest idealny zarówno podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje, które działają antydepresyjnie i likwidują zły nastrój. Ponadto płatki wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu, mają działanie antyspazmatyczne, przeciwnowotworowe i moczopędne. Wzmacniają także odporność.
Jaja - w zależnosci od klasy od 1 do 3 sztuk
Jajka to doskonałe źródło pełnowartościowego białka - zawierającego wszystkie aminokwasy, w tym te, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Jaja to również bogate źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E, D i K oraz witamin B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. Żółtko zawiera luteinę, która działa ochronnie na oczy, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka zawierają lecytynę i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zawierają również ksantofil (barwnik znajdujący się w żółtku), który zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do kotletów, ciast czy makaronu.
Kasza - 100-150 g
Kasze zawierają cenne dla naszej skóry składniki mineralne: cynk, selen i siarkę. Cynk potrzebny jest do powstawania kolagenu, selen chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, a siarka odpowiednio nawilża skórę. Są bogatym źródłem skrobi, która rozkłada się powoli na glukozę. Kasze zawierają też witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witaminę E oraz składniki mineralne: potas, żelazo i magnez. Jaką wybrać? Kasza manna zawiera dużo jodu i jest lekkostrawna. Kasza jęczmienna świetnie reguluje trawienie, jest źródłem witaminy PP. Kasza gryczana zawiera dużo białka i jest bogata w dwa aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć: lizynę i tryptofan. Ponadto zawiera kwas foliowy, magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. Nie zakwasza organizmu. Kasza kukurydziana jest dobrym źródłem witaminy E. Nie wywołuje alergii. Kasza jaglana zawiera mało skrobi i dużo białka. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest
lekkostrawna i nie zawiera glutenu.
Natka pietruszki - pęczek
Nać pietruszki ma ogromną wartość odżywczą. Łyżka posiekanej natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C. Ma działanie moczopędne dzięki zawartości olejków eterycznych - apiolu i mirystycyny. Chroni też organizm przed działaniem wolnych rodników i działa rozkurczowo. Wspomaga także trawienie, zapobiega gwałtownej fermentacji w jelitach, działa odtruwająco na organizm. Polecana jest na wzmocnienie organizmu, zawiera żelazo i witaminę C (w 100 g jest jej więcej niż w cytrusach). A z uwagi na zawartość beta-karotenu i witaminy E, doskonale wpływa na wzrok i cerę. Natka to również dobre źródło kwasu foliowego i takich składników mineralnych jak: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.
Kiszona kapusta - 300-500 g
Kiszona kapusta to niezwykle cenny dodatek do naszej codziennej diety. Zawiera witaminy B6, B12 i K oraz witaminy przeciwutleniające: A, C i E, które eliminują wolne rodniki z organizmu. Jest też bogata w składniki mineralne. Zawiera potas, wapń, mangan, cynk i żelazo. Reguluje mikroflorę przewodu pokarmowego, ułatwia wchłanianie białka, pobudza apetyt, wzmaga perystaltykę jelit, przyspieszając cały pasaż jelitowy i likwiduje zaparcia. Poza tym pomaga przywrócić prawidłową mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii i wzmacnia odporność organizmu. 100 g kapusty kiszonej zawiera tylko 12-16 kcal i dużo błonnika pokarmowego, co daje nam dłuższe poczucie sytości - dlatego jest idealna w trakcie diety odchudzającej. Warto wiedzieć, że kapusta kiszona to nie to samo co kwaszona. Odróżnia je przede wszystkim kolor: kapusta kiszona jest żółta, a kwaszona biała. Kwaszona ma zapach octu, a kiszona - kwasu mlekowego. W smaku pierwsza jest lekko kwaśna, a druga, która nabiera smaku w wyniku naturalnej fermentacji, jest
bardzo kwaśna. Jeśli mamy okazję, zawsze wybierajmy kiszoną, bo właśnie ona jest najzdrowsza.
Jabłka - 300 - 600 g
Te polskie owoce zawierające bardzo dużą ilość pektyn, czyli związków, które wiążą metale ciężkie - kobalt i ołów w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Pektyny wymiatają z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Zmniejszają też wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy. Jabłka zawierają sporą ilość witaminy C - im bardziej dojrzały owoc, tym więcej. Witamina C zawarta w jabłkach bierze udział w biosyntezie kolagenu, przeciwdziała wiotczeniu skóry, a razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych. Jabłka działają odkwaszająco na organizm. Są doskonałym źródłem potasu i żelaza, ułatwiają też przyswajanie wapnia. Są niskokaloryczne - 100 g zawiera 30-50 kcal, należy jednak zwracać uwagę na ich ilość w diecie, bo zawierają sporo cukru.
Twaróg - 100 g
Biały ser ma mało kalorii, dobrze tłumi głód i ma wysoką wartość odżywczą. Zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Dzięki zawartości witamin z grupy B poprawia stan skóry oraz dobroczynnie wpływa na wzrok. Zawiera magnez, potas, cynk, a także witaminy A, D, E oraz z grupy B. Z produktów nabiałowych twaróg zawiera jednak najmniej wapnia. Jego kaloryczność zależna jest od zawartości tłuszczu. I tak 100 g sera chudego to 99 kcal, półtłustego - 133 kcal, tłustego - 175 kcal. Białe sery są lekkostrawne. Najlepiej wybierać półtłuste, bez dodatków. Sery chude w wyniku usunięcia tłuszczu pozbawione są witaminy D, która jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia.
Buraki - 500 g
Buraki są bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. To naturalne źródło witaminy C. Zawierają też antocyjany - związki nadające im kolor, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, wspomagają pracę układu krwionośnego i wykazują silne działanie antynowotworowe. Neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed nowotworem oraz przed starzeniem się. Ponadto w burakach znajdziemy dużo witaminy B6, B3, B2 i witaminy A. Warzywa te w każdej postaci wzmacniają odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wywołane przez wirusy. Przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu i zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Łagodzą dolegliwości towarzyszące menopauzie: obniżają ciśnienie krwi, łagodzą uderzenia gorąca i migreny.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl