Kiszona kapusta - 300-500 g
Kiszona kapusta to niezwykle cenny dodatek do naszej codziennej diety. Zawiera witaminy B6, B12 i K oraz witaminy przeciwutleniające: A, C i E, które eliminują wolne rodniki z organizmu. Jest też bogata w składniki mineralne. Zawiera potas, wapń, mangan, cynk i żelazo. Reguluje mikroflorę przewodu pokarmowego, ułatwia wchłanianie białka, pobudza apetyt, wzmaga perystaltykę jelit, przyspieszając cały pasaż jelitowy i likwiduje zaparcia. Poza tym pomaga przywrócić prawidłową mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii i wzmacnia odporność organizmu. 100 g kapusty kiszonej zawiera tylko 12-16 kcal i dużo błonnika pokarmowego, co daje nam dłuższe poczucie sytości - dlatego jest idealna w trakcie diety odchudzającej. Warto wiedzieć, że kapusta kiszona to nie to samo co kwaszona. Odróżnia je przede wszystkim kolor: kapusta kiszona jest żółta, a kwaszona biała. Kwaszona ma zapach octu, a kiszona - kwasu mlekowego. W smaku pierwsza jest lekko kwaśna, a druga, która nabiera smaku w wyniku naturalnej fermentacji, jest
bardzo kwaśna. Jeśli mamy okazję, zawsze wybierajmy kiszoną, bo właśnie ona jest najzdrowsza.