Rukola
To produkt bogaty w błonnik (syci na dłużej) i przeciwutleniacze (walczą z wolnymi rodnikami, które przyśpieszają proces starzenia się naszych komórek), a także w związki znane jako glukozynolany (mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka płuc, jelita grubego, sutka, gruczołu krokowego i trzustki). Rukola jest doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witamin A, C i K. W jej składzie znajdziemy też żelazo oraz miedź, potas, wapń i fosfor. Ma dużo chlorofilu, który przeciwdziała uszkodzeniom DNA i chroni wątrobę przed uszkodzeniami aflatoksynami - są to substancje toksyczne produkowane przez grzyby, pleśnie.
Rukola podawana na ciepło traci wszystkie prozdrowotne właściwości, a w dodatku staje się jeszcze bardziej gorzka. Lepszym pomysłem jest podanie jej w formie sałatki np. ze świeżym pomidorem, oliwkami, uprażonym słonecznikiem i serem typu feta.