Stosuj marynaty
- Aby urozmaicić smak grillowanych potraw, stosujmy różnego rodzaju marynaty, które w łatwy sposób można samodzielnie przygotować. Zadbajmy o różnorodność zarówno mięs, jak i marynat, które można przygotować na bazie oliwy, jogurtu, octu winnego i oczywiście różnorodnych przypraw i ziół - mówi specjalistka. Lepiej unikać majonezu, który jest bardzo kaloryczny (łyżeczka ma prawie 70 kcal). Ciekawym urozmaiceniem marynaty będzie białe wino, imbir, miód, musztarda (francuska, dijon). Warto trochę poeksperymentować z olejem - może być z pestek winogron, sezamowy, z orzechów włoskich. Mięso powinno się marynować przez parę godzin. Dodajmy, że naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego odkryli, że piwna marynata pozwala zredukować ilość niebezpiecznych substancji rakotwórczych w grillowanym mięsie.