9 sposobów na zdrowe grillowanie
Zasady, których warto przestrzegać
Sezon grillowy nadchodzi wielkimi krokami. By jednak spotkania przy grillu nie zaszkodziły naszemu zdrowiu i sylwetce, musimy zastosować się do kilku zasad.
Sezon grillowy nadchodzi wielkimi krokami. By jednak spotkania przy ruszcie nie zaszkodziły naszemu zdrowiu i sylwetce, musimy zastosować się do kilku zasad.
Wybierz odpowiedni grill
Za najzdrowszy uchodzi grill elektryczny - nie wydziela oparów, a w czasie jego eksploatacji nie wytwarzają się żadne związki rakotwórcze. Na takim urządzeniu upieczemy każdy rodzaj mięsa. Najtańszy i najbardziej popularny jest grill węglowy, gdy jednak z niego korzystamy, musimy kierować się paroma zasadami, by potrawy na nim upieczone były zdrowe. Dość popularne są także grille gazowe - nie wydziela się z nich duszący dym. Upewnijmy się, że takie urządzenie ma certyfikat bezpieczeństwa. W grillach gazowych nie ma popiołu ani sadzy na ruszcie. Bez względu na rodzaj grilla, warto wybrać taki, który będzie zrobiony z porządnego materiału i stabilny.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl