Placek z kalafiorem
*Składniki: *1 szklanka zblanszowanego kalafiora, 1 średnia marchewka, 1/2 szklanki szynki pokrojonej w kostkę, 50 g twarogu, 2 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki kukurydzianej, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy, np. ostra papryka, sól i pieprz, mała cebula, ser żółty starty (opcjonalnie)
Przygotowanie: kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce połączyć jajka, mleko i oliwę z oliwek, a następnie dodać warzywa, twaróg i przyprawy. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie ponownie wymieszać. Gdy masa będzie gęsta przełożyć ją do kwadratowej formy. Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach C, pod koniec można dodać posiekaną w piórka cebulę i ser żółty, aby ładnie się zapiekły.