6 powodów, dla których warto jeść brokuły
Jak kupować?
Brokuły, nazywane też zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową, znane były w rejonie Morza Śródziemnego już w czasach starożytnych. Traktowano je jako cenny, a nawet unikatowy przysmak. Dzisiaj są bardzo popularne, a świeże warzywa dostaniemy na targu lub w sklepie o każdej porze roku.
Brokuły, nazywane też zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową, znane były w rejonie Morza Śródziemnego już w czasach starożytnych. Traktowano je jako cenny, a nawet unikatowy przysmak. Dzisiaj są bardzo popularne, a świeże warzywa dostaniemy na targu lub w sklepie o każdej porze roku. Na co zwracać uwagę w czasie zakupów? Główki brokułów powinny składać się ze ściśle przylegających do siebie ciemnozielonych lub purpurowych różyczek. Nie wybierajmy takich okazów, które mają ślady zażółcenia. Łodyga powinna być jędrna (najlepiej porośnięta zdrowymi, zielonymi liśćmi). Należy unikać kupowania warzyw, które mają łodygę twardą i bardziej białą niż zieloną. Bardzo ważne jest to, w jaki sposób je przyrządzimy. Naukowcy przekonują, że najlepsze właściwości zdrowotne mają brokuły surowe (różyczki można wykorzystać do zrobienia koktajlu warzywnego) lub ugotowane na parze. Wówczas zachowują wszystkie cenne składniki.