9 pomysłów na podanie kalafiora

Nie tylko mrożony, ale również świeży, dostępny jest w sklepach prawie przez cały rok. Blady kalafior często jest niedoceniany - niesłusznie, bo to smaczne i zdrowe warzywo. Polacy najczęściej podają go po ugotowaniu, okraszonego bułką tartą z masełkiem. Jego kulinarne zastosowania są jednak znacznie szersze, a nasza galeria z przepisami to udowadnia.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Grillowany kalafior

Obraz
© Shutterstock.com

Nie tylko mrożony, ale również świeży, dostępny jest w sklepach prawie przez cały rok. Blady kalafior często jest niedoceniany - niesłusznie, bo to smaczne i zdrowe warzywo. Polacy najczęściej podają go po ugotowaniu, okraszonego bułką tartą z masełkiem. Jego kulinarne zastosowania są jednak znacznie szersze, a nasza galeria z przepisami to udowadnia.

Zamiast gotować go kilkanaście minut w gorącej wodzie, a tym samym pozbawiać go sporej części witamin i składników mineralnych, dobrym pomysłem jest zblanszowanie go, a następnie zgrillowanie wraz z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu.

/ 9Zapiekany kalafior

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *1 duży kalafior, 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego, 1 mała cebula, 2 łyżki mąki, 200 ml tłustego mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól do smaku, 3 łyżki startego parmezanu.

*Przygotowanie: *kalafiora podzielić na różyczki i zblanszować. Odcedzić i ułożyć w lekko natłuszczonej blasze. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, a po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażyć chwilę. Dodać przesianą mąkę i zamieszać. Powoli wlać również mleko, cały czas mieszając. Dodać gałkę i gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty, raz po raz mieszając. Doprawić solą, zdjąć z ognia, wsypać parmezan i zamieszać. Sosem zalać warzywa i wstawić do piekarnika na 20 minut (190 stopni C).

/ 9Pizza na spodzie z kalafiora

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *1 mały kalafior, 1 jajko, 2 łyżki otrębów, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 40 g gęstej passaty pomidorowej, 20 g szynki np. parmeńskiej, 30 g startego sera żółtego do zapiekania, 1 mała czerwona cebula, 20 g cienko pokrojonej czerwonej papryki, szczypta oregano, szczypta bazylii, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: kalafiora zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z rozbełtanym jajkiem, otrębami i doprawić do smaku. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C, tak aby spód lekko stwardniał. Następnie posmarować spód passatą, ułożyć pozostałe składniki, doprawić do smaku i wstawić do pieczenia na kolejne 15-20 minut. Podawać na ciepło.

/ 9Kalafior z kminem i curry

/ 9Pasta z kalafiora

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 ugotowany mały kalafior, 1 szalotka, 1 łyżeczka masła klarowanego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie: szalotkę posiekać i podsmażyć na maśle z tymiankiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Ugotowany kalafior zmiksować i połączyć z szalotką. Do masy dodać sok z cytryny, doprawić do smaku. przed podaniem skropić oliwą, udekorować zieleniną (tymiankiem lub pietruszką)
.

/ 9Kotlety z kalafiora

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 mały kalafior, jajko, 1 średnia cebula, 100 g sera feta, 4 łyżki bułki tartej, szczypiorek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Przygotowanie: ugotowanego kalafiora zblanszować i rozdrobnić widelcem. Gdy ostygnie połączyć warzywo z jajkiem, serem, posiekaną cebulą oraz szczypiorkiem. Wymieszać i dodać bułkę tartą dla zagęszczenia. Doprawić do smaku, pomieszać i formować kotlety. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 18 minut. Można je również usmażyć na oleju, ale należy wtedy wykładać je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

/ 9Potrawka z kalafiora

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej, 1 szklanka startego na tarce z drobnymi oczkami kalafiora, 1 czerwona papryka, 1 mała cebula, czerwona papryka (słodka i ostra), 1 łyżka sosu sojowego, świeżo mielony pieprz do smaku, zielenina do przybrania i dla smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie: na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną paprykę, a po chwili także kalafior. Doprawić, wlać sos sojowy i wymieszać. Wsypać komosę, smażyć jeszcze całość na średnim ogniu. Wyłożyć na talerze i udekorować.

/ 9Zupa krem z kalafiora

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 średni kalafior, 2 szalotki, 2 łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki, szczypta gałki muszkatołowej, 100 g sera pleśniowego (do zagęszczenia zupy)
, sól i pieprz do smaku. Pieczywo do podania, zgrillowane w opiekaczu z odrobiną masła.

*Przygotowanie: *umytego kalafiora podzielić na cząstki. Szalotki obrać i posiekać, a następnie zeszklić na maśle w większym rondlu. Po chwili dodać różyczki kalafiora, zamieszać i wlać wodę - tak aby zakryła warzywa. Gotować na średnim ogniu do miękkości, z dodatkiem łyżeczki soli. Gdy kalafior będzie miękki, wlać zahartowaną śmietanę i dodać pokruszony ser. Całość zblendować na gładki krem, chwilę jeszcze gotować na wolnym ogniu i podawać z grzankami.

/ 9Placek z kalafiorem

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *1 szklanka zblanszowanego kalafiora, 1 średnia marchewka, 1/2 szklanki szynki pokrojonej w kostkę, 50 g twarogu, 2 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki kukurydzianej, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy, np. ostra papryka, sól i pieprz, mała cebula, ser żółty starty (opcjonalnie)

Przygotowanie: kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce połączyć jajka, mleko i oliwę z oliwek, a następnie dodać warzywa, twaróg i przyprawy. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie ponownie wymieszać. Gdy masa będzie gęsta przełożyć ją do kwadratowej formy. Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach C, pod koniec można dodać posiekaną w piórka cebulę i ser żółty, aby ładnie się zapiekły.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce