9 pomysłów na podanie kalafiora
Nie tylko mrożony, ale również świeży, dostępny jest w sklepach prawie przez cały rok. Blady kalafior często jest niedoceniany - niesłusznie, bo to smaczne i zdrowe warzywo. Polacy najczęściej podają go po ugotowaniu, okraszonego bułką tartą z masełkiem. Jego kulinarne zastosowania są jednak znacznie szersze, a nasza galeria z przepisami to udowadnia.
Grillowany kalafior
Nie tylko mrożony, ale również świeży, dostępny jest w sklepach prawie przez cały rok. Blady kalafior często jest niedoceniany - niesłusznie, bo to smaczne i zdrowe warzywo. Polacy najczęściej podają go po ugotowaniu, okraszonego bułką tartą z masełkiem. Jego kulinarne zastosowania są jednak znacznie szersze, a nasza galeria z przepisami to udowadnia.
Zapiekany kalafior
*Składniki: *1 duży kalafior, 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego, 1 mała cebula, 2 łyżki mąki, 200 ml tłustego mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól do smaku, 3 łyżki startego parmezanu.
*Przygotowanie: *kalafiora podzielić na różyczki i zblanszować. Odcedzić i ułożyć w lekko natłuszczonej blasze. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, a po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażyć chwilę. Dodać przesianą mąkę i zamieszać. Powoli wlać również mleko, cały czas mieszając. Dodać gałkę i gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty, raz po raz mieszając. Doprawić solą, zdjąć z ognia, wsypać parmezan i zamieszać. Sosem zalać warzywa i wstawić do piekarnika na 20 minut (190 stopni C).
Pizza na spodzie z kalafiora
*Składniki: *1 mały kalafior, 1 jajko, 2 łyżki otrębów, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 40 g gęstej passaty pomidorowej, 20 g szynki np. parmeńskiej, 30 g startego sera żółtego do zapiekania, 1 mała czerwona cebula, 20 g cienko pokrojonej czerwonej papryki, szczypta oregano, szczypta bazylii, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: kalafiora zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z rozbełtanym jajkiem, otrębami i doprawić do smaku. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C, tak aby spód lekko stwardniał. Następnie posmarować spód passatą, ułożyć pozostałe składniki, doprawić do smaku i wstawić do pieczenia na kolejne 15-20 minut. Podawać na ciepło.
Kalafior z kminem i curry
Pasta z kalafiora
*Składniki: *1 ugotowany mały kalafior, 1 szalotka, 1 łyżeczka masła klarowanego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Przygotowanie: szalotkę posiekać i podsmażyć na maśle z tymiankiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Ugotowany kalafior zmiksować i połączyć z szalotką. Do masy dodać sok z cytryny, doprawić do smaku. przed podaniem skropić oliwą, udekorować zieleniną (tymiankiem lub pietruszką)
.
Kotlety z kalafiora
Składniki: 1 mały kalafior, jajko, 1 średnia cebula, 100 g sera feta, 4 łyżki bułki tartej, szczypiorek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Przygotowanie: ugotowanego kalafiora zblanszować i rozdrobnić widelcem. Gdy ostygnie połączyć warzywo z jajkiem, serem, posiekaną cebulą oraz szczypiorkiem. Wymieszać i dodać bułkę tartą dla zagęszczenia. Doprawić do smaku, pomieszać i formować kotlety. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 18 minut. Można je również usmażyć na oleju, ale należy wtedy wykładać je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Potrawka z kalafiora
*Składniki: *1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej, 1 szklanka startego na tarce z drobnymi oczkami kalafiora, 1 czerwona papryka, 1 mała cebula, czerwona papryka (słodka i ostra), 1 łyżka sosu sojowego, świeżo mielony pieprz do smaku, zielenina do przybrania i dla smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną paprykę, a po chwili także kalafior. Doprawić, wlać sos sojowy i wymieszać. Wsypać komosę, smażyć jeszcze całość na średnim ogniu. Wyłożyć na talerze i udekorować.
Zupa krem z kalafiora
Składniki: 1 średni kalafior, 2 szalotki, 2 łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki, szczypta gałki muszkatołowej, 100 g sera pleśniowego (do zagęszczenia zupy)
, sól i pieprz do smaku. Pieczywo do podania, zgrillowane w opiekaczu z odrobiną masła.
*Przygotowanie: *umytego kalafiora podzielić na cząstki. Szalotki obrać i posiekać, a następnie zeszklić na maśle w większym rondlu. Po chwili dodać różyczki kalafiora, zamieszać i wlać wodę - tak aby zakryła warzywa. Gotować na średnim ogniu do miękkości, z dodatkiem łyżeczki soli. Gdy kalafior będzie miękki, wlać zahartowaną śmietanę i dodać pokruszony ser. Całość zblendować na gładki krem, chwilę jeszcze gotować na wolnym ogniu i podawać z grzankami.
Placek z kalafiorem
*Składniki: *1 szklanka zblanszowanego kalafiora, 1 średnia marchewka, 1/2 szklanki szynki pokrojonej w kostkę, 50 g twarogu, 2 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki kukurydzianej, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy, np. ostra papryka, sól i pieprz, mała cebula, ser żółty starty (opcjonalnie)
Przygotowanie: kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce połączyć jajka, mleko i oliwę z oliwek, a następnie dodać warzywa, twaróg i przyprawy. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie ponownie wymieszać. Gdy masa będzie gęsta przełożyć ją do kwadratowej formy. Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach C, pod koniec można dodać posiekaną w piórka cebulę i ser żółty, aby ładnie się zapiekły.