9 pomysłów na podanie kalafiora

Nie tylko mrożony, ale również świeży, dostępny jest w sklepach prawie przez cały rok. Blady kalafior często jest niedoceniany - niesłusznie, bo to smaczne i zdrowe warzywo. Polacy najczęściej podają go po ugotowaniu, okraszonego bułką tartą z masełkiem. Jego kulinarne zastosowania są jednak znacznie szersze, a nasza galeria z przepisami to udowadnia.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Grillowany kalafior

Obraz
© Shutterstock.com

Nie tylko mrożony, ale również świeży, dostępny jest w sklepach prawie przez cały rok. Blady kalafior często jest niedoceniany - niesłusznie, bo to smaczne i zdrowe warzywo. Polacy najczęściej podają go po ugotowaniu, okraszonego bułką tartą z masełkiem. Jego kulinarne zastosowania są jednak znacznie szersze, a nasza galeria z przepisami to udowadnia.

Zamiast gotować go kilkanaście minut w gorącej wodzie, a tym samym pozbawiać go sporej części witamin i składników mineralnych, dobrym pomysłem jest zblanszowanie go, a następnie zgrillowanie wraz z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu.

/ 9Zapiekany kalafior

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *1 duży kalafior, 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego, 1 mała cebula, 2 łyżki mąki, 200 ml tłustego mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól do smaku, 3 łyżki startego parmezanu.

*Przygotowanie: *kalafiora podzielić na różyczki i zblanszować. Odcedzić i ułożyć w lekko natłuszczonej blasze. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, a po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażyć chwilę. Dodać przesianą mąkę i zamieszać. Powoli wlać również mleko, cały czas mieszając. Dodać gałkę i gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty, raz po raz mieszając. Doprawić solą, zdjąć z ognia, wsypać parmezan i zamieszać. Sosem zalać warzywa i wstawić do piekarnika na 20 minut (190 stopni C).

/ 9Pizza na spodzie z kalafiora

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *1 mały kalafior, 1 jajko, 2 łyżki otrębów, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 40 g gęstej passaty pomidorowej, 20 g szynki np. parmeńskiej, 30 g startego sera żółtego do zapiekania, 1 mała czerwona cebula, 20 g cienko pokrojonej czerwonej papryki, szczypta oregano, szczypta bazylii, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: kalafiora zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z rozbełtanym jajkiem, otrębami i doprawić do smaku. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C, tak aby spód lekko stwardniał. Następnie posmarować spód passatą, ułożyć pozostałe składniki, doprawić do smaku i wstawić do pieczenia na kolejne 15-20 minut. Podawać na ciepło.

/ 9Kalafior z kminem i curry

/ 9Pasta z kalafiora

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 ugotowany mały kalafior, 1 szalotka, 1 łyżeczka masła klarowanego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie: szalotkę posiekać i podsmażyć na maśle z tymiankiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Ugotowany kalafior zmiksować i połączyć z szalotką. Do masy dodać sok z cytryny, doprawić do smaku. przed podaniem skropić oliwą, udekorować zieleniną (tymiankiem lub pietruszką)
.

/ 9Kotlety z kalafiora

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 mały kalafior, jajko, 1 średnia cebula, 100 g sera feta, 4 łyżki bułki tartej, szczypiorek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Przygotowanie: ugotowanego kalafiora zblanszować i rozdrobnić widelcem. Gdy ostygnie połączyć warzywo z jajkiem, serem, posiekaną cebulą oraz szczypiorkiem. Wymieszać i dodać bułkę tartą dla zagęszczenia. Doprawić do smaku, pomieszać i formować kotlety. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 18 minut. Można je również usmażyć na oleju, ale należy wtedy wykładać je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

/ 9Potrawka z kalafiora

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej, 1 szklanka startego na tarce z drobnymi oczkami kalafiora, 1 czerwona papryka, 1 mała cebula, czerwona papryka (słodka i ostra), 1 łyżka sosu sojowego, świeżo mielony pieprz do smaku, zielenina do przybrania i dla smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie: na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną paprykę, a po chwili także kalafior. Doprawić, wlać sos sojowy i wymieszać. Wsypać komosę, smażyć jeszcze całość na średnim ogniu. Wyłożyć na talerze i udekorować.

/ 9Zupa krem z kalafiora

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 średni kalafior, 2 szalotki, 2 łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki, szczypta gałki muszkatołowej, 100 g sera pleśniowego (do zagęszczenia zupy)
, sól i pieprz do smaku. Pieczywo do podania, zgrillowane w opiekaczu z odrobiną masła.

*Przygotowanie: *umytego kalafiora podzielić na cząstki. Szalotki obrać i posiekać, a następnie zeszklić na maśle w większym rondlu. Po chwili dodać różyczki kalafiora, zamieszać i wlać wodę - tak aby zakryła warzywa. Gotować na średnim ogniu do miękkości, z dodatkiem łyżeczki soli. Gdy kalafior będzie miękki, wlać zahartowaną śmietanę i dodać pokruszony ser. Całość zblendować na gładki krem, chwilę jeszcze gotować na wolnym ogniu i podawać z grzankami.

/ 9Placek z kalafiorem

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *1 szklanka zblanszowanego kalafiora, 1 średnia marchewka, 1/2 szklanki szynki pokrojonej w kostkę, 50 g twarogu, 2 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki kukurydzianej, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy, np. ostra papryka, sól i pieprz, mała cebula, ser żółty starty (opcjonalnie)

Przygotowanie: kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce połączyć jajka, mleko i oliwę z oliwek, a następnie dodać warzywa, twaróg i przyprawy. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie ponownie wymieszać. Gdy masa będzie gęsta przełożyć ją do kwadratowej formy. Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach C, pod koniec można dodać posiekaną w piórka cebulę i ser żółty, aby ładnie się zapiekły.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast