Pizza na spodzie z kalafiora
*Składniki: *1 mały kalafior, 1 jajko, 2 łyżki otrębów, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 40 g gęstej passaty pomidorowej, 20 g szynki np. parmeńskiej, 30 g startego sera żółtego do zapiekania, 1 mała czerwona cebula, 20 g cienko pokrojonej czerwonej papryki, szczypta oregano, szczypta bazylii, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: kalafiora zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z rozbełtanym jajkiem, otrębami i doprawić do smaku. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C, tak aby spód lekko stwardniał. Następnie posmarować spód passatą, ułożyć pozostałe składniki, doprawić do smaku i wstawić do pieczenia na kolejne 15-20 minut. Podawać na ciepło.