Zapiekany kalafior
*Składniki: *1 duży kalafior, 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego, 1 mała cebula, 2 łyżki mąki, 200 ml tłustego mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól do smaku, 3 łyżki startego parmezanu.
*Przygotowanie: *kalafiora podzielić na różyczki i zblanszować. Odcedzić i ułożyć w lekko natłuszczonej blasze. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, a po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażyć chwilę. Dodać przesianą mąkę i zamieszać. Powoli wlać również mleko, cały czas mieszając. Dodać gałkę i gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty, raz po raz mieszając. Doprawić solą, zdjąć z ognia, wsypać parmezan i zamieszać. Sosem zalać warzywa i wstawić do piekarnika na 20 minut (190 stopni C).