Owsianka z dynią i suszoną żurawiną
Rozgrzewające, zasycające, smaczne i zdrowe danie. Obowiązkowe o tej porze roku. Zamiast żurawiny można dodać dowolne mrożone owoce. Nie należy pomijać dodatku goździków i gałki, bo to one odpowiadają za niepowtarzalny smak tej owsianki.
Składniki: pół filiżanki płatków owsianych, pół filiżanki mleka (może być roślinne), dojrzały banan (pokrojony), 2 szczypty cynamonu, garść suszonej żurawiny, ćwierć szklanki puree z dyni, kilka goździków, szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie: umieścić w rondelku płatki owsiane, mleko, banana i cynamon, postawić na gazie. Gotować przez parę minut, często mieszając - aż owsianka będzie gęsta i kremowa. Dodać żurawinę. Zmniejszyć ogień do minimum. Dodać puree z dyni, goździki i gałkę. Dokładnie wymieszać, podawać.