Kanapka ze szpinakiem, wędliną i kaparami
Bardzo zdrowa i nietypowa w smaku kanapka. Ser typu bałkańskiego w smaku przypomina fetę, dlatego uważajmy z doprawianiem sosu. Nie żałujmy kaparów, które są tutaj dopełnieniem smaku. Do kanapki podajmy kubek zielonej herbaty.
Składniki: bułka pełnoziarnista, chuda wędlina, ser typu bałkańskiego, liście szpinaku, kapary, czerwona cebula, (na sos): jogurt naturalny albo grecki, sól, pieprz, curry
Wykonanie: bułkę przekroić na pół. Na jednej z połówek ułożyć liście świeżego szpinaku (umyte i osuszone). Następnie warstwami układać wędlinę i plasterki sera typu bałkańskiego. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu kilka krążków. Dodać kilka kaparów. Przygotować sos i posmarować nim wierzch kanapki. Nałożyć drugą połówką bułki.