Sałatka z brukselką, jarmużem i jajkiem w koszulce
Brukselka nazywana jest "warzywem młodości". Doskonale wpływa na organizm, hamując szkodliwe procesy i dając nam zdrowie oraz urodę. Bogactwem zdrowych związków jest też jarmuż. Plus: warzywa do sałatki nie wymagają gotowania.
Składniki: półtorej filiżanki brukselki, pół filiżanki jarmużu, ząbek czosnku, szalotka, pół filiżanki startego parmezanu, ćwierć filiżanki oliwy z oliwek, łyżka musztardy Dijon, sok z cytryny, sól, pieprz, (na jajko w koszulce): jajko, woda, ocet.
Wykonanie: brukselkę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Jarmuż umyć, osuszyć, pokroić w cienkie wstążki. Wrzucić do miski, dodać posiekany czosnek i pokrojoną szalotkę. W osobnej miseczce połączyć starty parmezan, oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać zielone warzywa. Składniki wymieszać.
Sałatkę odstawić i przygotować jajko w koszulce. Zagotować sporą ilość wody z 2 łyżkami octu. Gdy będzie wrzała, zmniejszyć ogień i ostrożnie wrzucić jajko (żółtko nie może wypłynąć). Gotować przez kilka minut, aż żółtko pokryje się białkiem. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na sałatce. Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.