8 zdrowych, jesiennych śniadań
Jesienią można - a nawet trzeba - jeść zdrowo i ze smakiem. Oto przepisy na poranne dania, które sprawią, że pierwszy posiłek o tej porze roku doda nam sił, poprawi nastrój i będzie solidną porcją zdrowia.
Pożywne śniadania na jesienne poranki
Jesienią można - a nawet trzeba - jeść zdrowo i ze smakiem. Oto przepisy na poranne dania, które sprawią, że pierwszy posiłek o tej porze roku doda nam sił, poprawi nastrój i będzie solidną porcją zdrowia.
To tzw. "pankejki" - puszyste i o mniejszej średnicy niż popularne w Polsce naleśniki. Układamy je jeden na drugim. Możemy polać je miodem albo syropem klonowym. Bardzo smaczne będą posypane posiekanymi orzechami. Dla smaku do masy można dodać kilka kropli aromatu waniliowego albo ziarenka z jednej laski wanilii.
Składniki: pół szklanki płatków owsianych, ćwierć szklanki puree z dyni, 6 białek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki cynamonu, ewentualnie wanilia
Wykonanie: zemleć płatki owsiane (w malakserze, młynku do kawy). Wsypać do miseczki. Dodać puree z dyni, białka, proszek do pieczenia, cynamon. Składniki zmiksować na gładką masę. Nieprzywierającą, rozgrzaną patelnię spryskać sprayem do smażenia (można też smażyć na niewielkiej ilości masła). Naleśniki smażyć z każdej strony po minucie.
Owsianka z orzechami, pestkami granatu i gruszką
Nie dość, że jest łatwa w przygotowaniu, to kipi zdrowiem. Zawiera liczne witaminy z grupy B, sporo błonnika, zdrowe pierwiastki i cenne kwasy tłuszczowe. Mówi się wręcz, że płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów świata. Bardzo cennym składnikiem są też orzechy, których jesienią mamy pod dostatkiem. Pestki granatu świetnie wpłyną natomiast na urodę.
Składniki: porcja owsianych płatków błyskawicznych (bez gotowania), mleko, garść orzechów (włoskich, laskowych, pekan), pestki granatu, gruszka.
Wykonanie: płatki wsypać do miseczki, zalać gorącym mlekiem. Chwilę odczekać, żeby napęczniały. Dorzucić orzechy, pestki granatu. Gruszkę obrać, pokroić w małe kawałki i wrzucić do owsianki. Całość starannie wymieszać. Podawać z kakao.
Chlebek kukurydziany z marchewką
Oto zdrowa alternatywa dla jasnego pieczywa. Chlebek kukurydziany z marchewką w składzie smakuje naprawdę pysznie. Podajemy go zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, na ciepło. Równie smaczny będzie, gdy zaserwowany zostanie z jogurtem naturalnym.
Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej, 2 marchewki (drobno starte), 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki brązowego cukru, łyżeczka soli, niepełne 2 szklanki maślanki, duże jajko (lekko ubite)
Wykonanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do kwadratowej formy wlać oliwę i rozprowadzić ją po naczyniu. Wstawić do piekarnika na kilka minut. W misce wymieszać mąkę kukurydzianą i pszenną, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Wymieszać. Wlać maślankę, dodać jajko i startą marchewkę. Dodać gorącą oliwę z formy i całość wyrobić. Ciasto wlać do gorącej formy. Piec przez ok. 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Następnie wyjąć chlebek z piekarnika i odczekać 10 minut.
Zielony koktajl
Ten koktajl to najlepszy pomysł dla osób, które nie przepadają za natką pietruszki - jest smaczny, bardzo zdrowy i z pewnością zasmakuje każdemu. Już sam jest bardzo pożywny. By jednak być pełnym energii przez cały dzień, można podać go z jogurtem i bakaliami.
Składniki: szklanka mleka krowiego albo roślinnego (migdałowego, owsianego, ryżowego), gruszka, pół banana, ćwierć pęczka natki pietruszki, kubeczek gęstego jogurtu (naturalnego, greckiego), łyżka miodu, bakalie
Wykonanie: do misy blendera wrzucić obraną ze skórki, pozbawioną gniazd nasiennych i podzieloną na cząstki gruszkę, połowę banana, natkę pietruszki. Zalać mlekiem i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Podawać z jogurtem wymieszanym z miodem i dowolnymi bakaliami (np. suszonymi śliwkami, migdałami, suszonymi morelami).
Jabłkowy omlet z żółtym serem
Jest przepyszny. Połączenie jabłka z serem to ciekawe doznanie dla kubków smakowych. Podajmy omlet z plasterkami jabłka. Można oprószyć go niewielką ilością cukru pudru. Śniadanie idealne do kawy albo kakao.
Składniki: małe jabłko (obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i posiekane), łyżeczka masła, ćwierć łyżeczki cynamonu, łyżeczka brązowego cukru, 2 jajka, łyżka wody, szczypta soli, 2 łyżki dobrego sera (np. cheddara)
Wykonanie: rozgrzać masło na patelni. Dodać posiekane jabłko i smażyć przez ok. 3 minuty, często mieszając. Dodać cynamon i cukier. Dalej przesmażać, wciąż mieszając - przez ok. 5 minut. W misce wymieszać rózgą kuchenną jajka, wodę i sól. Wylać na jabłko. Gdy omlet zacznie się ścinać, podważyć go i przerzucić na drugą stronę. Kiedy omlet będzie prawie gotowy, oprószyć go serem. Smażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z patelni, złożyć na pół.
Kanapka ze szpinakiem, wędliną i kaparami
Bardzo zdrowa i nietypowa w smaku kanapka. Ser typu bałkańskiego w smaku przypomina fetę, dlatego uważajmy z doprawianiem sosu. Nie żałujmy kaparów, które są tutaj dopełnieniem smaku. Do kanapki podajmy kubek zielonej herbaty.
Składniki: bułka pełnoziarnista, chuda wędlina, ser typu bałkańskiego, liście szpinaku, kapary, czerwona cebula, (na sos): jogurt naturalny albo grecki, sól, pieprz, curry
Wykonanie: bułkę przekroić na pół. Na jednej z połówek ułożyć liście świeżego szpinaku (umyte i osuszone). Następnie warstwami układać wędlinę i plasterki sera typu bałkańskiego. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu kilka krążków. Dodać kilka kaparów. Przygotować sos i posmarować nim wierzch kanapki. Nałożyć drugą połówką bułki.
Owsianka z dynią i suszoną żurawiną
Rozgrzewające, zasycające, smaczne i zdrowe danie. Obowiązkowe o tej porze roku. Zamiast żurawiny można dodać dowolne mrożone owoce. Nie należy pomijać dodatku goździków i gałki, bo to one odpowiadają za niepowtarzalny smak tej owsianki.
Składniki: pół filiżanki płatków owsianych, pół filiżanki mleka (może być roślinne), dojrzały banan (pokrojony), 2 szczypty cynamonu, garść suszonej żurawiny, ćwierć szklanki puree z dyni, kilka goździków, szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie: umieścić w rondelku płatki owsiane, mleko, banana i cynamon, postawić na gazie. Gotować przez parę minut, często mieszając - aż owsianka będzie gęsta i kremowa. Dodać żurawinę. Zmniejszyć ogień do minimum. Dodać puree z dyni, goździki i gałkę. Dokładnie wymieszać, podawać.
Sałatka z brukselką, jarmużem i jajkiem w koszulce
Brukselka nazywana jest "warzywem młodości". Doskonale wpływa na organizm, hamując szkodliwe procesy i dając nam zdrowie oraz urodę. Bogactwem zdrowych związków jest też jarmuż. Plus: warzywa do sałatki nie wymagają gotowania.
Składniki: półtorej filiżanki brukselki, pół filiżanki jarmużu, ząbek czosnku, szalotka, pół filiżanki startego parmezanu, ćwierć filiżanki oliwy z oliwek, łyżka musztardy Dijon, sok z cytryny, sól, pieprz, (na jajko w koszulce): jajko, woda, ocet.
Wykonanie: brukselkę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Jarmuż umyć, osuszyć, pokroić w cienkie wstążki. Wrzucić do miski, dodać posiekany czosnek i pokrojoną szalotkę. W osobnej miseczce połączyć starty parmezan, oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać zielone warzywa. Składniki wymieszać.
Sałatkę odstawić i przygotować jajko w koszulce. Zagotować sporą ilość wody z 2 łyżkami octu. Gdy będzie wrzała, zmniejszyć ogień i ostrożnie wrzucić jajko (żółtko nie może wypłynąć). Gotować przez kilka minut, aż żółtko pokryje się białkiem. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na sałatce. Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.