Jabłkowy omlet z żółtym serem
Jest przepyszny. Połączenie jabłka z serem to ciekawe doznanie dla kubków smakowych. Podajmy omlet z plasterkami jabłka. Można oprószyć go niewielką ilością cukru pudru. Śniadanie idealne do kawy albo kakao.
Składniki: małe jabłko (obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i posiekane), łyżeczka masła, ćwierć łyżeczki cynamonu, łyżeczka brązowego cukru, 2 jajka, łyżka wody, szczypta soli, 2 łyżki dobrego sera (np. cheddara)
Wykonanie: rozgrzać masło na patelni. Dodać posiekane jabłko i smażyć przez ok. 3 minuty, często mieszając. Dodać cynamon i cukier. Dalej przesmażać, wciąż mieszając - przez ok. 5 minut. W misce wymieszać rózgą kuchenną jajka, wodę i sól. Wylać na jabłko. Gdy omlet zacznie się ścinać, podważyć go i przerzucić na drugą stronę. Kiedy omlet będzie prawie gotowy, oprószyć go serem. Smażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z patelni, złożyć na pół.