Chlebek kukurydziany z marchewką
Oto zdrowa alternatywa dla jasnego pieczywa. Chlebek kukurydziany z marchewką w składzie smakuje naprawdę pysznie. Podajemy go zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, na ciepło. Równie smaczny będzie, gdy zaserwowany zostanie z jogurtem naturalnym.
Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej, 2 marchewki (drobno starte), 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki brązowego cukru, łyżeczka soli, niepełne 2 szklanki maślanki, duże jajko (lekko ubite)
Wykonanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do kwadratowej formy wlać oliwę i rozprowadzić ją po naczyniu. Wstawić do piekarnika na kilka minut. W misce wymieszać mąkę kukurydzianą i pszenną, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Wymieszać. Wlać maślankę, dodać jajko i startą marchewkę. Dodać gorącą oliwę z formy i całość wyrobić. Ciasto wlać do gorącej formy. Piec przez ok. 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Następnie wyjąć chlebek z piekarnika i odczekać 10 minut.