Chlebek bananowy
Ten bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych wypiek w smaku przypomina ciasto. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Różni się nieco od tradycyjnego chleba - jest wilgotniejszy, ma cięższą strukturę. Można wzbogacić do dodatkiem posiekanych orzechów.
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki miękkiego masła, 3/4 szklanki brązowego cukru, 2 jajka (roztrzepane), 2 i 1/2 szklanki bananów (zmiażdżonych, np. widelcem).
Wykonanie: w dużej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce zmiksować miękkie masło i cukier. Dodać roztrzepane jajka i zmiażdżone banany. Wymieszać do połączenia. Przełożyć masę do miski z mąką, sodą i solą, raz jeszcze wymieszać do połączenia się składników. Masę przełożyć do keksówki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60-65 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć chlebek z piekarnika i odstawić na 10 minut, po czym wysuszyć na kratce.