Jabłko
Znane brytyjskie przysłowie mówi: jedz jedno jabłko dziennie, a unikniesz wizyt u lekarza. Z tej mądrości sprawę zdawali sobie już starożytni Rzymianie, którzy chętnie spożywali te owoce. Regularne ich jedzenie ma nieoceniony wpływ na zdrowie. Znakomicie regulują trawienie, zapobiegają zaparciom, obniżają wysoki cholesterol, wzmacniają zęby, odświeżają oddech, pomagają się odchudzić, wymiatają toksyny z organizmu. Codzienne jedzenie jabłek chroni nas przed zawałem i wzmacnia mięśnie, a ponadto dzięki temu dostarczamy organizmowi cennych składników: witaminę C, A, witaminy z grupy B, potas, żelazo, fosfor, błonnik, pektyny.
Jak to jeść? Nie obierajmy jabłka ze skórki, bo to właśnie w niej i tuż pod nią znajdują się najcenniejsze związki (pamiętajmy jednak, by owoc porządnie umyć przed spożyciem). Świetnie sprawi się jako dodatek do owsianki i kaszy jaglanej. Bardzo smaczne jest upieczone.