8 produktów, które trzeba jeść codziennie
Oto produkty, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Zapewni nam to zdrowie, dobrą kondycję i młody wygląd. Zwłaszcza że to żywność smaczna, którą można podać na wiele sposobów.
"Must have" na talerzu
Oto produkty, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Zapewni nam to zdrowie, dobrą kondycję i młody wygląd. Zwłaszcza, że to żywność smaczna, którą można podać na wiele sposobów.
Jest cenny przede wszystkim za sprawą obecnych w nim żywych kultur jogurtowych produkujących kwas mlekowy. Dzięki temu codzienne spożywanie tego produktu nabiałowego chroni nas przed rozwojem mikroflory chorobotwórczej w jelitach. To również znakomity sposób na wzmocnienie odporności, zwłaszcza w przypadku kuracji antybiotykowej. Ponadto usprawnia trawienie i dostarcza sporą dawkę wapnia. Warto dodać, że badania specjalistów ze Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii dowodzą, że włączenie tego produktu do codziennej diety chroni nas przed otyłością.
Jak to jeść? Ważne, aby na etykiecie widniała informacja, że zawiera żywe kultury bakterii. Należy również wybrać propozycję z niską zawartością tłuszczu. Zamiast jogurtu naturalnego możesz wybrać grecki, kefir albo maślankę - też są bardzo zdrowe. Dla podniesienie walorów smakowych, można go podawać z dodatkiem orzechów, borówek, siemienia lnianego lub miodu - dzięki temu zyskasz smaczną i zdrową propozycję na śniadanie, lunch albo kolację. Jogurt to również dobra baza do przygotowania dipów, sosów czy koktajli.
Pomidory
Warzywa te to bogactwo zdrowia. Najzdrowsze są czerwone, bo zawierają likopen, który obniża ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy, a także chroni nas przed przedwczesnym starzeniem i leczy stany zapalne. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Badania przeprowadzone przez amerykańskich uczonych wykazały, że spożywanie pomidorów korzystnie wpływa na pęcherz, płuca, prostatę, skórę i żołądek, zabezpieczając nas przed nowotworami tych narządów. Wskazana dzienna ilość likopenu to ok. 22 mg - tyle znajduje się np. szklance pomidorowego soku.
Jak to jeść? Na rynku dostępne są różnie odmiany pomidorów, więc każdy może znaleźć swoją ulubioną. Dla zdrowia warto pić sok pomidorowy, który nie dość, że zawiera więcej likopenu, to jego biodostępność jest większa. Z tych warzyw zrobisz też smaczną, podawaną na zimno zupę - gazpacho. Oprócz pomidorów dodaje się do niej ogórki, paprykę, cebulę, oliwę z oliwek, a serwuje z bagietką albo słonym serem. Są również inne produkty bogate w likopen - m.in. arbuz, czerwony grejpfrut, papaja.
Orzechy
Jemy je zdecydowanie za rzadko. Tymczasem to bogactwo zdrowia. Niektórzy obawiają się ich ze względu na kalorie i obecny w nich tłuszcz. Ale jest to tzw. "dobry" tłuszcz, a konkretnie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Orzechy zawierają ponadto polifenole (przeciwutleniacze), a przy tym są dobrym źródłem białka. Ich spożywanie korzystnie wpływa na umysł i zdolność koncentracji.
Jak to jeść? Najzdrowsze są orzechy włoskie. Warto także jeść migdały, nerkowce, pistacje, orzechy brazylijskie, makadamia i fistaszki. Ze względu na kaloryczność orzechy dodawaj do diety oszczędnie. Wrzuć kilka sztuk do jogurtu albo owsianki, posyp nimi zupę albo sałatkę. Można je też posiekać i dodać np. do ciasta naleśnikowego. Warto mieć zawsze przy sobie paczuszkę orzechów, by je zjeść, gdy dopadnie cię głód.
Marchewka
Oto bogate źródło beta-karotenu, który spowalnia procesy starzenia się komórek i chroni nas przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Marchewka działa przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na wzrok, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia dziąsła i zęby. Codzienne jej spożywanie zapewnia przy tym piękny wygląd - przede wszystkim gładką skórę o ładnym kolorycie. Włączając ją do codziennej diety, zapewniamy sobie dawkę żelaza, potasu, jodu, miedzi, magnezu, cynku, kobaltu, witaminy K, PP i z grupy B.
Jak to jeść? By zdrowe składniki najszybciej trafiły do naszego organizmu, najlepiej codziennie wypijać sok z marchwi. Marchewkę w tradycyjnej formie dodaj do sałatki, zrób z niej zupę albo przygotuj zdrowe marchewkowe ciasto. Z marchwi można też przyrządzić smaczne, pieczone frytki. Jeśli szukasz innych źródłem cennych karotenoidów, sięgnij po słodkie ziemniaki, dynię, żółtą paprykę albo mango.
Płatki owsiane
To jeden z najzdrowszych produktów świata! A ponieważ jest tani i łatwo dostępny, trzeba go jeść codziennie. Mowa o płatkach owsianych. Obecny w nich błonnik korzystnie wpływa na ruch robaczkowy jelit, chroniąc nas przed zaparciami i regulując rytm wypróżnień. Spożywanie tego produktu dobrze wpływa na trawienie, obniża poziom "złego" cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi, zapewnia młody wygląd. Ich plusem jest fakt, że zasycają na długo, dlatego warto zjadać je przede wszystkim na śniadanie.
Jak to jeść? Do gotowej owsianki wrzuć garść owoców i kilka orzechów, dodaj odrobinę miodu, a zyskasz pyszne i pożywne śniadanie lub przekąskę. Płatki owsiane mogą być też panierką do kotletów albo posypką do sałatek lub jogurtu. Suchy produkt w połączeniu z dowolnymi bakaliami (najlepiej bez cukru), orzechami i ziarnami stworzy domowe musli.
Zielone warzywa
Nie ulega wątpliwości, że warzywa trzeba jeść codziennie - wśród nich na szczególną uwagę zasługują warzywa zielone, a najlepiej liściaste. Są cennym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza kwasu foliowego niezbędnego w diecie kobiet w ciąży), witaminy K, C, A, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz chlorofilu, który dobrze wpływa na nasz organizm - m.in. działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Ich regularne spożywanie chroni nas przed schorzeniami serca, cukrzycą typu 2, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność, podkręca przemianę materii, dobrze wpływa na żołądek i układ krwionośny.
Jak to jeść? Do wyboru, w zależności od pory roku, mamy szpinak, sałatę, jarmuż, szczaw, brokuły, szparagi, paprykę, groszek, ogórki. Bogate w składniki odżywcze są też zielone zioła - m.in. bazylia, natka pietruszki, szczypiorek, koperek, mięta.
Jabłko
Znane brytyjskie przysłowie mówi: jedz jedno jabłko dziennie, a unikniesz wizyt u lekarza. Z tej mądrości sprawę zdawali sobie już starożytni Rzymianie, którzy chętnie spożywali te owoce. Regularne ich jedzenie ma nieoceniony wpływ na zdrowie. Znakomicie regulują trawienie, zapobiegają zaparciom, obniżają wysoki cholesterol, wzmacniają zęby, odświeżają oddech, pomagają się odchudzić, wymiatają toksyny z organizmu. Codzienne jedzenie jabłek chroni nas przed zawałem i wzmacnia mięśnie, a ponadto dzięki temu dostarczamy organizmowi cennych składników: witaminę C, A, witaminy z grupy B, potas, żelazo, fosfor, błonnik, pektyny.
Jak to jeść? Nie obierajmy jabłka ze skórki, bo to właśnie w niej i tuż pod nią znajdują się najcenniejsze związki (pamiętajmy jednak, by owoc porządnie umyć przed spożyciem). Świetnie sprawi się jako dodatek do owsianki i kaszy jaglanej. Bardzo smaczne jest upieczone.
Rośliny strączkowe
Przede wszystkim są bardzo dobrym źródłem białka, dlatego ich spożywanie zaleca się zwłaszcza wegetarianom. Zawierają węglowodany złożone, które powoli uwalniają się do krwi, dlatego nie powodują skoków w poziomie cukru. Spożywanie roślin strączkowych na długo zasyca. Mają przy tym niski indeks glikemiczny i cenny skład - zawierają m.in. witaminę A, E, z grupy B (w tym kwas foliowy), magnez, żelazo, potas, wapń, siarkę, fosfor oraz błonnik, który dobrze wpływa na trawienie pokarmów. Naukowcy są zdania, że ich nasiona chronią nas też przed nowotworami.
Jak to jeść? Warto sięgnąć po takie produkty jak: soja, soczewica, groch, cieciorka, czarna fasola. Zwłaszcza ta ostatnia to bogactwo silnych przeciwutleniaczy. Uwaga: osoby z niedoczynnością tarczycy nie powinny jeść produktów sojowych.
EPN/mp/kuchnia.wp.pl