Rośliny strączkowe
Przede wszystkim są bardzo dobrym źródłem białka, dlatego ich spożywanie zaleca się zwłaszcza wegetarianom. Zawierają węglowodany złożone, które powoli uwalniają się do krwi, dlatego nie powodują skoków w poziomie cukru. Spożywanie roślin strączkowych na długo zasyca. Mają przy tym niski indeks glikemiczny i cenny skład - zawierają m.in. witaminę A, E, z grupy B (w tym kwas foliowy), magnez, żelazo, potas, wapń, siarkę, fosfor oraz błonnik, który dobrze wpływa na trawienie pokarmów. Naukowcy są zdania, że ich nasiona chronią nas też przed nowotworami.
Jak to jeść? Warto sięgnąć po takie produkty jak: soja, soczewica, groch, cieciorka, czarna fasola. Zwłaszcza ta ostatnia to bogactwo silnych przeciwutleniaczy. Uwaga: osoby z niedoczynnością tarczycy nie powinny jeść produktów sojowych.
EPN/mp/kuchnia.wp.pl