Zielone warzywa
Nie ulega wątpliwości, że warzywa trzeba jeść codziennie - wśród nich na szczególną uwagę zasługują warzywa zielone, a najlepiej liściaste. Są cennym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza kwasu foliowego niezbędnego w diecie kobiet w ciąży), witaminy K, C, A, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz chlorofilu, który dobrze wpływa na nasz organizm - m.in. działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Ich regularne spożywanie chroni nas przed schorzeniami serca, cukrzycą typu 2, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność, podkręca przemianę materii, dobrze wpływa na żołądek i układ krwionośny.
Jak to jeść? Do wyboru, w zależności od pory roku, mamy szpinak, sałatę, jarmuż, szczaw, brokuły, szparagi, paprykę, groszek, ogórki. Bogate w składniki odżywcze są też zielone zioła - m.in. bazylia, natka pietruszki, szczypiorek, koperek, mięta.