Płatki owsiane
To jeden z najzdrowszych produktów świata! A ponieważ jest tani i łatwo dostępny, trzeba go jeść codziennie. Mowa o płatkach owsianych. Obecny w nich błonnik korzystnie wpływa na ruch robaczkowy jelit, chroniąc nas przed zaparciami i regulując rytm wypróżnień. Spożywanie tego produktu dobrze wpływa na trawienie, obniża poziom "złego" cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi, zapewnia młody wygląd. Ich plusem jest fakt, że zasycają na długo, dlatego warto zjadać je przede wszystkim na śniadanie.
Jak to jeść? Do gotowej owsianki wrzuć garść owoców i kilka orzechów, dodaj odrobinę miodu, a zyskasz pyszne i pożywne śniadanie lub przekąskę. Płatki owsiane mogą być też panierką do kotletów albo posypką do sałatek lub jogurtu. Suchy produkt w połączeniu z dowolnymi bakaliami (najlepiej bez cukru), orzechami i ziarnami stworzy domowe musli.