Marchewka
Oto bogate źródło beta-karotenu, który spowalnia procesy starzenia się komórek i chroni nas przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Marchewka działa przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na wzrok, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia dziąsła i zęby. Codzienne jej spożywanie zapewnia przy tym piękny wygląd - przede wszystkim gładką skórę o ładnym kolorycie. Włączając ją do codziennej diety, zapewniamy sobie dawkę żelaza, potasu, jodu, miedzi, magnezu, cynku, kobaltu, witaminy K, PP i z grupy B.
Jak to jeść? By zdrowe składniki najszybciej trafiły do naszego organizmu, najlepiej codziennie wypijać sok z marchwi. Marchewkę w tradycyjnej formie dodaj do sałatki, zrób z niej zupę albo przygotuj zdrowe marchewkowe ciasto. Z marchwi można też przyrządzić smaczne, pieczone frytki. Jeśli szukasz innych źródłem cennych karotenoidów, sięgnij po słodkie ziemniaki, dynię, żółtą paprykę albo mango.