Orzechy
Jemy je zdecydowanie za rzadko. Tymczasem to bogactwo zdrowia. Niektórzy obawiają się ich ze względu na kalorie i obecny w nich tłuszcz. Ale jest to tzw. "dobry" tłuszcz, a konkretnie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Orzechy zawierają ponadto polifenole (przeciwutleniacze), a przy tym są dobrym źródłem białka. Ich spożywanie korzystnie wpływa na umysł i zdolność koncentracji.
Jak to jeść? Najzdrowsze są orzechy włoskie. Warto także jeść migdały, nerkowce, pistacje, orzechy brazylijskie, makadamia i fistaszki. Ze względu na kaloryczność orzechy dodawaj do diety oszczędnie. Wrzuć kilka sztuk do jogurtu albo owsianki, posyp nimi zupę albo sałatkę. Można je też posiekać i dodać np. do ciasta naleśnikowego. Warto mieć zawsze przy sobie paczuszkę orzechów, by je zjeść, gdy dopadnie cię głód.