Pomidory
Warzywa te to bogactwo zdrowia. Najzdrowsze są czerwone, bo zawierają likopen, który obniża ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy, a także chroni nas przed przedwczesnym starzeniem i leczy stany zapalne. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Badania przeprowadzone przez amerykańskich uczonych wykazały, że spożywanie pomidorów korzystnie wpływa na pęcherz, płuca, prostatę, skórę i żołądek, zabezpieczając nas przed nowotworami tych narządów. Wskazana dzienna ilość likopenu to ok. 22 mg - tyle znajduje się np. szklance pomidorowego soku.
Jak to jeść? Na rynku dostępne są różnie odmiany pomidorów, więc każdy może znaleźć swoją ulubioną. Dla zdrowia warto pić sok pomidorowy, który nie dość, że zawiera więcej likopenu, to jego biodostępność jest większa. Z tych warzyw zrobisz też smaczną, podawaną na zimno zupę - gazpacho. Oprócz pomidorów dodaje się do niej ogórki, paprykę, cebulę, oliwę z oliwek, a serwuje z bagietką albo słonym serem. Są również inne produkty bogate w likopen - m.in. arbuz, czerwony grejpfrut, papaja.