Pralinki piernikowe
Ponieważ smakują pierniczkami, są idealne na święta. W masie przebijają się imbir i cynamon. Pralinki obtaczamy w białej czekoladzie. Autorką przepisu jest Megan z bloga whatmegansmaking.com.
Składniki: ok. 50 pierniczków (bez nadzienia i czekolady), 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 225 g serka śmietankowego, biała czekolada do obtoczenia
Wykonanie: pierniczki, imbir i cynamon umieścić w misie malaksera i rozdrobnić. Odłożyć ok. 1/4 uzyskanej masy do dekoracji. Pokruszone pierniczki z przyprawami połączyć z serkiem, aż powstanie jednolita masa (najlepiej dłońmi). Formować kulki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej albo mikrofalówce. Kulki nabić na wykałaczki i maczać w czekoladzie, upewniając się, że równomiernie pokryła masę. Pralinki odłożyć do wystygnięcia na papierze do pieczenia. Jeśli zostanie czekolada, polać nią praliny (np. robiąc paseczki) i oprószyć masą pierniczkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.