Miętowe pralinki Gordona Ramsaya
Czekolada z miętą to sprawdzone połączenie. Przepis na te pralinki znany szef kuchni Gordon Ramsay zamieścił w książce kucharskiej ze świątecznymi przepisami ("Christmas with Gordon"). Ramsay podpowiada, że zamiast mięty można wykorzystać brandy albo skórkę z cytryny.
Składniki: 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 250 ml śmietany 18 proc., mała garść listków mięty, 500 g ciemnej czekolady (minimum 70 proc. kakao), 130 g masła, pokrojonego w kostkę, 130 g miodu, kakao, pokruszone ciasteczka amaretti, posiekane pistacje albo migdały, pokruszony batonik czekoladowy
Wykonanie: umieścić obie śmietany w rondlu. Dodać listki mięty, wymieszać. Podgrzewać przez 5-6 minut. W międzyczasie połamać 500 g ciemnej czekolady i umieścić w rondelku z masłem i miodem. Śmietanę z miętą przelać przez sito do rondla z czekoladą. Wymieszać. Pozbyć się mięty. Nadal mieszać, aż czekolada się rozpuści, a mikstura będzie gładka. Gdy wystygnie, przelać do płytkiego naczynia z pokrywką. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Kakao, pokruszone ciasteczka, posiekane orzechy i/lub pokruszony batonik umieścić na kilku talerzach (można wybrać tylko jeden rodzaj posypki). Masę wyjąć z lodówki, nabierać porcję łyżeczką i formować kulki. Pralinki obtoczyć w wybranej posypce. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
RAF/mp/WP Kuchnia